Betaald voetbal

Degradatie komt voor oudste PEC Zwolle-lid (92) niet onverwacht

Met een koptelefoon op volgt Willem Meulenbelt de wedstrijd. "Dan hoeft de tv niet zo hard"
Met een koptelefoon op volgt Willem Meulenbelt de wedstrijd. "Dan hoeft de tv niet zo hard" © RTV Oost / Mark Bakker
"De vlag kan half stok en de gordijnen kunnen dicht." De 92-jarige Willem Meulenbelt uit Zwolle drukt zich op die manier teleurgesteld maar nuchter uit over de degradatie van zijn club PEC Zwolle. "We hebben het vier wedstrijden geleden al aan zien komen"
In zijn Zwolse seniorenwoning kijkt hij met zijn vrouw Ida trouw alle uitwedstrijden van PEC. "Alle thuiswedstrijden zit ik op de tribune, al zo lang het nieuwe stadion er is zit ik op dezelfde plek", zegt de 92 jarige Willem Meulenbelt trots.
Sinds 1940 is Willem Meulenbelt lid van PEC Zwolle. Degradatie van zijn club is een flinke teleurstelling.
Al sinds 1940 is hij lid van de club, toen nog uitkomend bij de amateurs. En sinds de seizoenskaart bestaat, is hij er elk jaar bij. "Maar ik zeg altijd: 'ik ben donateur, geen seizoenskaarthouder'." Als oudste lid wordt hij dan ook goed in de watten gelegd door de club bij zijn bezoek. "Ik word met alle egards ontvangen door de club en heb zelfs mijn eigen parkeerplaats dicht bij de deur gekregen. Gelukkig, want het beklimmen van de tribune is al moeilijk genoeg."

Billenknijpen

Maar woensdagavond zat hij gewoon voor zijn eigen televisie. Vooraf was Meulenbelt positief gestemd. "Een kleine overwinning, 1-2", voorspelde hij. "We zullen hopen dat het goed gaat. Maar het wordt billenknijpen." En dat werd het ook, of beter gezegd, Meulenbelt kneep soms in zijn vingers terwijl voor zijn vrouw voortdurend opmerkingen maakt tijdens de wedstrijd.

Lelijke woorden

"Ik laat soms wel eens lelijke woorden vallen" zegt ze, "Maar ik heb me vanavond ingehouden!" De liefhebberij voor het voetballen, met PEC in het bijzonder, ontstond toen ze haar man leerde kennen. "Hij nam mij mee naar wedstrijden en legde mij alles uit". Vanaf dat moment kreeg ze er lol in en ze waren samen nagenoeg bij alle wedstrijden van hun club PEC. "Mijn man gaat nu nog steeds naar thuiswedstrijden, maar het is me soms te koud op de tribunes en daarom blijf ik thuis".
Mevrouw Meulenbelt doet haar best om de lelijke woorden in te houden. Dat was lastig. Zeker toen er in het begin van de wedstrijd al gelijk werd gescoord door Sparta. Al in de eerste helft is de wedstrijd zo goed als beslist en daarmee is ook het lot van PEC Zwolle bezegeld. En ook al doet de degradatie pijn, het doet niets af aan de liefde van Willem en Ida Meulenbelt voor hun PEC Zwolle.

Supporter voor het leven

"Supporter ben je voor het leven. Niet alleen op de goede momenten, ook voor de periode dat het minder goed gaat." Dus ook volgend jaar hoopt Meulenbelt weer gewoon op de tribune te kunnen zitten. "Het maakt mij natuurlijk wel wat uit, want de wedstrijden zijn minder aantrekkelijk. Maar ik kom wel" zegt Willem. "We gaan dapper verder"
Gemopper van de twee voetbalfans was er vooral over de Tv-uitzending. ESPN liet de wedstrijd zien in een zogeheten schakelprogramma. Tijdens de uitzending werd er ook naar andere eredivisiewedstrijden die op dat moment werden gespeeld geschakeld. "Je mist gewoon heel veel momenten van PEC" zegt Willem. "Ze laten veel te veel Ajax zien, en die wedstrijd wordt toch in zijn geheel op een ander kanaal uitgezonden?" vervolgt zijn vrouw. Ze leggen zich erbij neer want ze kunnen het niet veranderen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.