Nieuws

De hedendaagse muziekschool gaat met z'n tijd mee: lessen in elektronische muziek

Producer Kaymon Teunissen, alias Mercuroid, in zijn studio in muziekschool De Tambourijn in Borne
Producer Kaymon Teunissen, alias Mercuroid, in zijn studio in muziekschool De Tambourijn in Borne © eigen foto
Klonken in muziekscholen voorheen vooral traditionele instrumenten als gitaar, synthesizers en drums, vandaag de dag mag de elektronische muziek niet meer ontbreken. Waar muziekschool De Tambourijn in Borne van oudsher is gespecialiseerd in drums, is er sinds kort ook een producer in huis gehaald die leerlingen wegwijs maakt in de wereld van de elektronische muziek.
In een hoek van de muziekschool is een geluidsdichte studio gemaakt. Het is in eerste instantie de computer waarmee hier muziek wordt gemaakt.
Het klinkt als een artiestennaam maar de producer die hier de digitale scepter zwaait, staat toch echt als Kaymon ingeschreven bij de burgerlijke stand. Al is hij in het wereldje beter bekend onder de naam van zijn studio Mercuroid Music.
"Ik geef hier lessen in het maken van dancemuziek, hiphop, maar ook pop en filmmuziek", vertelt Kaymon Teunissen. "En help leerlingen bijvoorbeeld ook hoe ze een podcast moeten maken. Die zijn momenteel erg actueel."

Proefles

Nieuwe leerlingen krijgen bij de eerste gratis proefles de vraag welke nummers ze leuk vinden. Die worden vervolgens geanalyseerd. "En van daaruit leer ik hoe ze hun eigen nummers kunnen opbouwen. Daarna gaan we steeds verder. Het mixen, masteren, produceren. En behalve het opnemen van elektronische muziek houden we ons ook bezig met het opnemen van reguliere instrumenten als gitaar, het opnemen van de zang/rap en het nabewerken ervan."

Marketing

Kaymon Teunissen zegt te werken voor verschillende grote platenlabels, bands, orkesten en filmmakers. "Zo heb ik in het verleden onder meer gewerkt voor Netflix."
Het uiteindelijke doel van de lessen is dan ook om uiteindelijk een compleet nummer op te nemen, waarmee de leerling naar een platenlabel kan. Hij is nog maar net een paar weken bezig, maar de eerste leerlingen hebben zich al gemeld.

"Feitelijk kan iedereen hier terecht. Van de beginner die wil leren hoe eigen muziek kan worden gemaakt tot de gevorderde die zijn of haar skills wil upgraden. En dat beperkt zich niet tot de muziek. Ook help ik mijn leerlingen op weg in de wereld van de sociale media en hoe ze de meeste kans maken bij een platenlabel. Want bij muziek komt natuurlijk ook een stukje marketing om de hoek kijken."

Open dag

Muziekschool De Tambourijn houdt zaterdag 18 juni een open dag. Behalve drums, gitaar en keyboards en zanglessen geeft Kaymon die dag tekst en uitleg.

"Door mijn leerlingen wegwijs te maken in de wereld van hard- en software moet hun muziek het best tot zijn recht komen op cd, maar ook op platforms als Spotify en iTunes."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.