Nieuws

Melkveehouder uit Rouveen is boos door stikstofuitspraak: "Onbegrijpelijk besluit"

Boeren in onzekerheid door uitspraak rechter
Boeren in onzekerheid door uitspraak rechter © RTV Oost / Chantal Everaardt
Hij snapt er niets van, boer Jeroen Boesenkool uit Rouveen. De rechter besloot vanmiddag dat de provincie 29 vergunningen voor boeren opnieuw moet bekijken, omdat er mogelijk fouten zijn gemaakt in de stikstofberekening.
Boeren kregen vergunningen voor uitbreiding of verbouwing van bijvoorbeeld hun stallen. Daarbij moesten boeren emissiearme stalsystemen gebruiken, zodat de stikstofuitstoot beperkt zou worden.
De rechtbank vindt dat de provincie de vergunningen niet mocht toekennen, omdat er twijfel bestaat of de emissiearme stalsystemen in deze concrete gevallen wel leiden tot de verwachte verlaging van de stikstofuitstoot.

Afwachten

"Wij hebben netjes gedaan wat van ons gevraagd werd", stelt melkveehouder Boesenkool. "We hebben de emissiearme vloer neergelegd en dan is het nu ineens niet meer goed."
Melkveehouder uit Rouveen is boos door stikstofuitspraak
Wat de gevolgen voor hem zijn? "Geen idee. Dat maakt het zo lastig. Moet de helft van mijn koeien weg? Geen idee. We kunnen alleen maar afwachten. Kijken wat de provincie nu gaat doen."
Niet alleen voor Boesenkool heeft dit mogelijk gevolgen, ook voor de rest van Nederland, zo stelt hij. "Er zijn heel veel boeren die afgelopen jaren verbouwingen hebben gedaan of hun bedrijf uitgebreid hebben. Niet overal is nu een rechtszaak tegen gevoerd, maar wie weet waar dit gaat eindigen..."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.