Betaald voetbal

PEC Zwolle degradeert uit Eredivisie na nederlaag bij Sparta

PEC Zwolle is gedegradeerd uit de Eredivisie. De ploeg van trainer Dick Schreuder ging met 2-0 onderuit bij concurrent Sparta Rotterdam, waardoor met nog één speelronde te gaan het doek is gevallen voor de club uit de provinciehoofdstad.
Hoewel PEC na de winterstop een karrenvracht aan punten verzamelde en over 2022 bij de betere clubs in de Eredivisie behoort, dalen de Blauwvingers na een decennium voetbal op het hoogste niveau af naar de Keuken Kampioen Divisie. D-Day, hopen op een Houdini-act, de laatste strohalm, alle termen kwamen de afgelopen dagen voorbij. Er mocht simpelweg niet verloren worden. De bittere werkelijkheid is alleen dat Rotterdam opnieuw het decor is van de degradatie van de club uit de provinciehoofdstad. Net als achttien jaar geleden, in 2004.

Dramatisch begin

Een beroerdere start op Het Kasteel kon bijna niet. Net als in de thuiswedstrijd tegen Sparta kwam PEC razendsnel op achterstand, nu stonden er welgeteld 2 minuten en 36 seconden op de klok. Auassar werd vogelvrij gelaten bij een vrije trap en Lamprou kwam niet uit, waarna de aanvoerder van de Spartanen al heel vroeg een enorme dreun uitdeelde aan de hekkensluiter, die vervolgens ook nog eens de pech had toen Van den Belt kort daarna de lat raakte.
Het werd echter alsmaar pijnlijker voor het elftal van Schreuder. Uitgerekend voormalig PEC-aanvaller Van Crooij was het eindstation van een goede Sparta-aanval en zette de thuisploeg op 2-0. Alles en iedereen in Zwolle hoopte heel even dat de treffer van Van Crooij werd afgekeurd, maar van buitenspel was geen sprake.

Alles of niets

De 650 meegereisde fans schreeuwden luidkeels 'alles of niets', in de hoop dat hun club de wedstrijd na de rust nog om wist te draaien. Schreuder bracht Tedic en Adzic binnen de lijnen en ging met vier aanvallers spelen in de jacht op de ommekeer. PEC had een wonder nodig om in de Eredivisie te blijven. Het Zwolse slotoffensief voltrok zich, maar keer op keer stuitte PEC op de Rotterdamse defensie. De bezoekers speelden vol op de aanval en klopten een paar keer stevig op de deur.
Dat hoop uitgestelde teleurstelling is, bleek ook vanavond weer. Tot de aansluitingstreffer en een mogelijk knotsgekke slotfase kwam het niet. Na een dramatische eerste seizoenshelft, bestuurlijke onrust en wéér een trainerswissel, knokte de club zich na de winter knap terug. Het bleek echter niet genoeg. Volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie mag PEC proberen zo spoedig mogelijk terug te keren op het hoogste niveau van Nederland.

Sparta Rotterdam - PEC Zwolle 2-0

1-0 Auassar (3)
2-0 Van Crooij (24)
Arbiter: Higler
Geel:
Abels, Thy; Clement
Sparta Rotterdam: Okoye; Abels, Vriends, Auassar (Beugelsdijk/45+2), Meijers, Mijnans (Goncalves Pinto/84), De Kamps, Verschueren, Van Crooij (Engels/84), Namli; Thy
PEC Zwolle: Lamprou; Van Polen, Nakayama, De Wit; Anderson (Adzic/65), Van den Belt, Redan, Clement, Paal; Kastaneer, Landu (Tedic/46)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.