nieuws

Jongeren uit Buurse kunnen in dorp blijven, eerste huizen Buurser Es bewoond

Bewoners Buurser Es krijgen dorpsvlag
Bewoners Buurser Es krijgen dorpsvlag © RTV Oost, Laura Smit
De eerste vier bewoners van de Buurser Es trekken vandaag in hun nieuwe woning. Het heeft jaren geduurd voordat de Es in Buurse Zuid bebouwd mocht worden.
De plannen om extra woningen te bouwen in het kerkdorp van Haaksbergen liggen er al jaren. Door te weinig woningaanbod trokken veel jongeren naar omliggende plaatsen.

Vier kavels verkocht

De vier nieuwe bewoners zijn allemaal geboren in Buurse. Vanwege het gebrek aan woningen in het dorp trokken Kim Wolterink, Mark Lutje Berenbroek, Harald ter Huurne en Judith Lubberink naar Haaksbergen. Toen de kavels op de Es in de verkoop gingen, grepen ze de kans om terug te keren naar hun geboortedorp.
In april vorig jaar begonnen ze aan de bouw van een twee-onder-een-kap aan de rand van de Es. In totaal zijn er nu vier van de zestien kavels verkocht. “Ik hoop nog wel dat we meer buren krijgen”, zegt Kim.

Monumentale Es

Op de Es zouden oorspronkelijk 44 kavels komen. De provincie Overijssel stak daar in 2010 een stokje voor omdat volgens de provincie de Es een te grote historische waarde heeft. In 2012 gaf de Raad van State de provincie daarin gelijk.
Na de uitspraak van de Raad van State bleven er nog zestien beschikbare kavels over, die allemaal aan de rand van de Es liggen. Hoewel er werd verwacht dat er veel vraag zou zijn, viel de belangstelling aanvankelijk tegen. De Werkgroep Wonen in Buurse is blij met de komst van de eerste bewoners en bood ze de dorpsvlag aan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.