Nieuws

Plofkraakverdachten zijn veroordeelde letselschadebemiddelaar en zijn zoon de 'gevelrammer'

Agenten aan het werk bij de woning van Bektas K.
Agenten aan het werk bij de woning van Bektas K. © News United / Dennis Bakker
De twee Enschedeërs die vanochtend in alle vroegte van hun bed zijn gelicht zijn Bektas K. (43), die als directeur van een letselschadebureau is veroordeeld wegens fraude, en zijn zoon. Deze 19-jarige zoon Mert kwam eerder in het nieuws nadat hij met een peperdure Audi de gevel van een huis in de binnenstad had geramd. De twee worden ervan verdacht dat ze dure auto's hebben geleverd die zijn gebruikt bij plofkraken in Duitsland.
Omwonenden van de Bentelobrink in Enschede werden vanochtend opgeschrikt door een harde knal toen de politie met groot machtsvertoon een van de appartementen binnenviel. Daarvoor werd het hele gebouw omsingeld. Ook aan de achterzijde aan de Ypelobrink stonden agenten geposteerd.
Zoals eerder vanochtend gemeld worden de vader en zoon ervan verdacht dat ze in minstens 17 gevallen snelle en dure auto's hebben geleverd die zijn gebruikt bij plofkraken in Duitsland. Daarbij werd voor een miljoen euro buitgemaakt en zeker voor twee miljoen euro schade aangericht.

'Geldhonden'

Volgens buurtbewoners waren er undercoveragenten bij de inval betrokken en ook Duitse politiemensen. Ook werden honden ingezet. Het lijkt daarbij te gaan om speciale geldhonden: viervoeters die zijn getraind in het ruiken en opsporen van contant geld.
Omwonenden zagen hoe agenten met twee grote zilverkleurige tassen de woning uit kwamen. Eerder al zagen buurtbewoners hoe de vader in de boeien geslagen werd afgevoerd. Ook zoon Mert werd aangehouden.
Een buurtbewoner vertelt hoe eerder vanochtend de wielen van de zwarte Volkswagen Golf eraf werden gedraaid en later weer teruggeplaatst. Agenten zijn op dit moment nog steeds bezig met het doorzoeken van de woning.

Letselschade-fraude

Bektas K. kwam vorig jaar uitgebreid in het nieuws toen hij als directeur van het naar hem vernoemde letselschadebureau werd veroordeeld wegens fraude en verduistering. Behalve dat tegen K. 14 maanden celstraf werd opgelegd, moest hij de slachtoffers ruim 276.000 euro terugbetalen.
De rechtbank achtte bewezen dat de letselschadebemiddelaar opzettelijk vervalste arbeidsovereenkomsten en salarisstroken had gebruikt om zo 300.000 euro schadevergoeding te krijgen van een verzekeraar. Daarnaast verduisterde hij door verzekeraars uitgekeerde letselschadebedragen van zijn cliënten.
Bektas K. had overigens behalve een letselschadebureau ook een bedrijfje, waarmee hij dure auto's verhuurde.

Volledige naam openbaar

Opvallend is dat de rechtbank als bijkomende straf bepaalde dat het vonnis openbaar moest worden gemaakt, waarbij ook de volledige naam van K. werd gepubliceerd: juist om eventuele toekomstige slachtoffers te waarschuwen.
Ter waarschuwing van het publiek en ter voorkoming van verdere recidive, oordeelde de rechtbank. "Zij is zich ervan bewust dat dit een inbreuk maakt op de privacy van de verdachte, maar acht deze inbreuk gerechtvaardigd in het licht van de met openbaarmaking te dienen doelen", aldus de rechtbank in het vonnis.
De letselschadebemiddelaar was tot zijn aanhouding vanochtend nog steeds op vrije voeten omdat hij tegen het vonnis in hoger beroep was gegaan.

'Gevelrammer'

Zoon Mert haalde december 2020 de media toen hij met een peperdure Audi R6S op hoge snelheid de gevel van een woning aan de Deurningerstraat in Enschede ramde. De bewoners ontsprongen maar net de dans doordat ze uitgerekend op dat moment niet op hun vaste plekje op de bank in de woonkamer zaten.
Tekst gaat verder onder foto
Zoon Mert, die nu is vastgehouden op verdenking van betrokkenheid bij een reeks plofkraken, ramde met een Audi de gevel van een woning.
Zoon Mert, die nu is vastgehouden op verdenking van betrokkenheid bij een reeks plofkraken, ramde met een Audi de gevel van een woning. © News United / Dennis Bakker
De zoon verklaarde destijds tegenover RTV Oost dat hij had moeten uitwijken voor een auto met daarin een vrouw met kind. Dat hij zo hard reed, kwam omdat hij hinderlijk zou zijn gevolgd door een bumperklever.
De Audi waarin Mert reed, had hij van vader Bektas geleend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.