Nieuws

Stamcafé Heracles-supporters volledig verwoest: "Ik sta te trillen op mijn benen"

BCA de enkele uren nadat er de vlammen uit het dak sloegen
BCA de enkele uren nadat er de vlammen uit het dak sloegen © News United / Floris Kayim
Slechts een paar stoelen hebben de uitslaande brand in café BCA in Almelo overleefd. Zij zijn de stille getuigen van de vlammenzee die er vannacht flink heeft huisgehouden in het biljartcentrum en supporterscafé. Het pand is volledig verwoest.
In de omgeving is nog goed te ruiken dat er vannacht een fikse brand heeft gewoed. De uitgebrande kroeg trekt dan ook veel bekijks van passerende fietsers die hun snelheid minderen of zelfs even afstappen om de ravage te aanschouwen. Na de troosteloze aanblik in zich te hebben opgenomen, fietst een oudere man hoofdschuddend weg.
Afgelopen nacht werden om drie uur de hulpdiensten gealarmeerd. Toen de brandweer met meerdere voertuigen ter plaatse was, sloegen de vlammen al uit het dak. Rond half zeven vanochtend werd het sein 'brand meester' afgegeven.
Deze stoelen lijken als enige redelijk ongeschonden uit de vlammenzee te komen
Deze stoelen lijken als enige redelijk ongeschonden uit de vlammenzee te komen © RTV Oost / Leroy Vugteveen

Verslagenheid

Terwijl enkele uren na het blussen het water nog naar beneden druppelt, staat eigenaar Ben Schollink vanaf de overkant van de straat verslagen naar zijn BCA te kijken. Zijn blik verraadt misschien wel alles: hij kan moeilijk bevatten wat er zich heeft afgespeeld.
"Ik sta nog te trillen op mijn benen", zegt de eigenaar van BCA. "Kijk maar naar binnen", wenkt hij naar het uitgebrande supporterscafé. "Je kunt er dwars doorheen kijken. Je ziet vanaf hier de achterdeur."
Door het gesprongen raam is de ravage in het café duidelijk zichtbaar
Door het gesprongen raam is de ravage in het café duidelijk zichtbaar © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Schollink moet nog bijkomen van de enorme klap. "Nee, ik wil verder niet reageren. Ik moet even zitten en koffiedrinken." Het geeft aan hoe de brand er logischerwijs heeft ingehakt bij Schollink.

Totaal verwoest

Bij één oogopslag door de vensters aan de voorzijde is het al duidelijk: er is niets over van de plek waar normaal gesproken gezellig wordt gebiljart, een biertje wordt gedronken en waar de Almelose voetbalsupporters samenkomen voor een wedstrijd. Het pand is totaal zwartgeblakerd van binnen en hier en daar stijgt er nog een rookwolkje op nadat er een druppel bluswater naar beneden valt.
Behalve dat je de achterdeur kunt zien, komen er zonnestralen via het dak naar binnen. Want ook het dak moest het ontgelden. Van het dak van het achterste gedeelte van het pand is voor een deel alleen nog het geraamte overgebleven. Zelfs isolatiemateriaal van het gebouw ligt op de stoep naast het café.
De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Dat moet onderzoek vandaag nog uitwijzen. Voor zover bekend, raakte niemand gewond bij de brand.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.