Betaald voetbal

Meest beladen voetbalavond ooit voor FC Twente-trainer Jans: "Het lot heeft ons in de kaart gespeeld"

Ron Jans kon gisteravond zijn geluk niet op toen duidelijk werd dat FC Twente volgend seizoen Europa in mag. Na een meeslepende ontknoping plaatste de Enschedese club zich woensdag voor de derde voorronde van de Conference League. En dat op een avond met een lach en een traan.
De deze week overleden Jody Lukoki werd voorafgaand aan het duel met FC Groningen (3-0) herdacht en bezongen. Het leverde tranen op bij Jans. "We hebben Jody op een prachtige manier kunnen eren, vind ik. Ook voor de familie, wat een avond."
De spelers brachten voor de wedstrijd, samen met het zoontje van Lukoki, een laatste groet aan de oud-speler van Twente. "Dat was waardig en plechtig. Het gaf een extra dimensie dat het zoontje van hem met Virgil (Misidjan, red,) meeliep. Dit idee ontstond vanuit de spelersgroep. Dat was een goed idee."

Emoties

Jans was er trots op dat zijn ploeg die emoties gedurende het duel op de juiste manier wist te kanaliseren. "Dat is misschien wel het grootste compliment van de avond. Hoewel we in de beginfase nog wel moeite hadden met Groningen. Maar daarna kregen we meer controle. Mentaal gezien, van Lukoki naar de wedstrijd zelf, hebben de jongens het geweldig gedaan."
FC Twente viert het derde doelpunt tegen FC Groningen
FC Twente viert het derde doelpunt tegen FC Groningen © Orange Pictures

Nimmer meegemaakt

De oefenmeester erkende dat hij in zijn lange carrière nog nooit zo'n avond heeft meegemaakt. "Je hebt wel vaker dat je een minuut stilte hebt, maar dit was anders. Als je mensen heel goed kent, komt het steeds dichterbij. Dat was met Jody en mij ook zo. Dan moet je vervolgens in de wedstrijd ook nog presteren. Je denkt eerst: we winnen, maar moeten in de Kuip (zondag, red.) ook winnen, want AZ staat voor bij Utrecht."

Het lot

"Dan valt die gelijkmaker nog", gaat Jans verder. "Dan heb ik ook zoiets van: het lot heeft ons vandaag in de kaart gespeeld." Jans vond dat dit sterke seizoen een bekroning verdiende. "Ik heb tegen de groep gezegd, als je een geweldig seizoen hebt, kan dat alleen maar als je er ook iets aan overhoudt. En niet alleen maar complimenten. Dat hebben we nu bereikt, dus dat is geweldig", besluit de gevierde trainer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.