Betaald voetbal

Blik op directie na inktzwarte degradatieavond PEC Zwolle: "Intern moeten er heel veel dingen anders"

Marcel Boudesteyn
Marcel Boudesteyn © Orange Pictures
Het was een voetbalavond die nog wel even na zal dreunen in onze provinciehoofdstad. Na tien jaar Eredivisieschap daalde PEC Zwolle woensdagavond af naar de Keuken Kampioen Divisie. Teleurstelling en ontreddering zijn vlak na zo'n debacle begrijpelijke reflexen. De eliminatie vraagt dan ook om een grondige analyse. En dus zal de blik worden gericht op de beleidsbepalers in Zwolle met in de hoofdrol Mike Willems en Marcel Bodesteyn.
De emoties en frustraties voerden de boventoon, logisch ook. Toch voelde technisch manager Mike Willems ook schaamte. Hij voelt zich voor een deel verantwoordelijk voor het echec: "Ik doe dit werk al drie jaar. We doen het met de middelen die we hebben, maar uiteindelijk ben je technisch verantwoordelijk. En zo voel ik dat ook."

Willems openhartig

Op de vraag of er wel voldoende harmonie is op bestuurlijk niveau, was Willems vrij duidelijk: "Het is een slecht moment om mij dat te vragen, maar 'heel veel harmonie', dat valt wel mee. Daar ben ik gewoon heel eerlijk in en daar kan ik nu niet omheen gaan draaien. Alleen hoef je geen vrienden te zijn om met elkaar te werken. Dat zullen we allebei (Boudesteyn, red.) moeten accepteren."
Mike Willems: "Heel veel harmonie? Dat valt wel mee"

Boudesteyn

Dat de beleidsbepalers niet helemaal op één golflengte zitten werd vervolgens duidelijk bij het interview met Boudesteyn. De algemeen directeur ontkent dat het niet botert tussen de werknemers in het MAC3Park Stadion. "Ik ken die verhalen niet. Waar veel gewerkt wordt en waar onderhoud nodig is, daar hoeft het niet altijd pais en vree te zijn. Het gaat erom dat we vooruit komen en dat we in de dialoog komen. Wat goed is, is goed. Maar wat niet goed is, moet je als algemeen directeur ook benoemen."
Ik kan mezelf niets verwijten
Marcel Boudesteyn
Willems, die de selectie samen heeft gesteld, was gisteren dus schuldbewust na de degradatie. Boudesteyn, die pas lopende het seizoen aantrad, is van mening dat hem niets te verwijten valt. "Ik reken mezelf niets aan. Toen ik hier kwam zaten we al in de situatie waarin we zitten. Ik ben 'just the messenger'. Ik weet hoe we er financieel voorstonden en ik heb onlangs nog verteld waarom we Mees de Wit verkocht hebben. Uit pure financiële noodzaak."

Bittere pil

"Daarmee doe ik niemand tekort of geef ik niemand de schuld. Ik spreek gewoon zoals het is, noem ik de feiten. Ik kan mezelf dus niets verwijten", vervolgt Boudesteyn, die vooral weer vooruit wil kijken. "Ik vind dat we met heel veel goede dingen bezig zijn bij de club. Dit is een bittere pil. Het is vandaag even huilen en morgen ook. En daarna weer door naar het nieuwe seizoen, want dat gaat snel weer beginnen. We moeten gewoon zo snel mogelijk weer terugkeren. Mijn voorbeeld is Emmen."
Marcel Boudesteyn duidelijk: "Ik reken mezelf niets aan"

Schreuder vindt veranderingen noodzakelijk

Normaliter is de hoofdtrainer ook de kop van jut als degradatie een feit is. Dat is nu anders. Aan Dick Schreuder heeft het niet gelegen in Zwolle, want de opvolger van Art Langeler stapte gedurende het seizoen in en wist zich met PEC na de winterstop knap op te richten. De wederopstanding ten spijt. Na een belabberde eerste seizoenshelft konden Schreuder en de zijnen de gevreesde klip, genaamd degradatie, niet meer omzeilen.
Schreuder vindt dat er wat moet veranderen binnen de club. "Ik wil blijven, maar wel met een structureel goed beleid. Dat verdient niet alleen PEC Zwolle, maar ook het publiek. Er moeten wel heel veel dingen anders binnen de club en intern. Dat weten ze ook. Een voorbeeld: als voetbalbedrijf moet je goede voetbalvelden hebben. Dus je moet goede voorwaarden hebben om te trainen. Dat betekent niet dat je maar één trainingsveld hebt waar in het weekend ook nog eens de jeugd op speelt."
PEC-trainer Dick Schreuder: "Intern moeten er dingen anders binnen de club

De Oosttribune

Ook in de extra uitgave van De Oosttribune van gisteravond passeerde de bestuurlijke onrust bij PEC Zwolle de revue. Presentator Paul Schabbink legde de situatie voor aan analist Jan van Staa en verslaggever Tijmen van Wissing.
Verslaggever Tijmen van Wissing over de bestuurlijke onrust bij PEC Zwolle

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.