Nieuws

MST-arts ziet steeds meer (jonge) patiënten met huidkanker: "Smeer je goed in"

Steeds meer (jonge) patiënten met huidkanker
Bruin bakken in de zon: met de zomerse temperaturen van de komende dagen is het voor veel mensen aantrekkelijk. Maar we onderschatten volgens MST-arts Djura Piersma nog steeds de gevaren van de zon. Ze pleit voor betere campagnes vanuit de overheid, nu het aantal patiënten met huidkanker blijft toenemen en de groep die het krijgt ook steeds jonger wordt.
In haar spreekkamer van Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede spreekt internist-oncoloog Djura Piersma niet meer alleen 45-plussers met melanoom, een vorm van huidkanker.
"We zien in Nederland in de afgelopen dertig jaar drie keer zoveel huidkanker en nog steeds neemt het aantal toe. Elk jaar komen er zevenduizend mensen bij die de diagnose krijgen. Het merendeel is tussen de 45 en 75 jaar, maar inmiddels is meer dan tien procent onder de veertig jaar."
Er is een kenniskloof
MST-arts Djura Piersma

Huidkanker

Overmatig zonnen en veel verbranden kan op latere leeftijd leiden tot huidkanker. "We smeren ons niet goed in", concludeert Piersma. Extra wrang is volgens de MST-arts dat mensen melanoom vaak niet op tijd opmerken. "Ik zie mensen bij wie de ziekte al is uitgezaaid. Ik hoor de schrijnende verhalen van mensen die zeggen dat het al een tijdje jeukte, maar daar niets mee deden."
Het baart de MST-arts ook zorgen dat mensen nu op jongere leeftijd al huidkanker krijgen. "Terwijl we nu juist meer weten over de schadelijke effecten van kanker dan vroeger. Maar we weten ook dat roken, veel alcohol en ongezond eten slecht voor je, en toch doen we het."
Zonnebaden, inzet: internist-oncoloog Djura Piersma
Zonnebaden, inzet: internist-oncoloog Djura Piersma © RTV Oost

Campagne

Piersma pleit voor een landelijke overheidscampagne, om zonnebrand smeren weer goed onder de aandacht te brengen. "Er is een kenniskloof. Mensen weten soms niet welke zonnebrandfactor ze moeten gebruiken, hoe vaak ze zich moeten insmeren of mensen die zeggen dat bruin worden altijd gezond is. Het is net als met bijvoorbeeld gaatjes: iemand moet je uitleggen dat je tanden moet poetsen."
De MST-arts refereert aan campagnes in Australië. "Daarin wordt mensen gewezen op de mogelijke schade van uv-licht. Op scholen begint het met insmeren, er zijn veel meer schaduwplekken en mensen moeten zich bedekken. De campagnes in Australië hebben ertoe geleid dat het aantal gevallen van melanoom er nu afneemt."
Blijf niet te lang met klachten zitten
MST-arts Djura Piersma

Oproep

Voor mensen die een verdacht vlekje op hun lichaam zien, heeft Piersma een duidelijke oproep. "Blijf er niet te lang mee zitten en trek aan de bel." Ook is haar hoop gevestigd op de technologie. "Er wordt nu een app ontwikkeld, waarbij computers wordt geleerd wat een kwaadaardig vlekje en wat een goedaardig vlekje is. Als dat zou lukken, dan zou dat een hele stap vooruit zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.