Nieuws

Jaren later heeft familie Eulderink nog steeds last van de toeslagenaffaire

Jennifer Eulderink (in rolstoel) en haar man Peter van 't End
Jennifer Eulderink (in rolstoel) en haar man Peter van 't End © Eigen foto
Ze zijn radeloos. De familie Eulderink is naarstig op zoek naar een woning in Losser. Als slachtoffers van de toeslagenaffaire belandden ze op een gegeven moment in het Duitse Gronau. Maar nu daar hun huurhuis is verkocht, dreigen ze dakloos te raken. Een huis in Losser is namelijk vooralsnog niet voor handen. Intussen dringt de tijd: als 'de Eulderinks' niet binnen drie weken een nieuwe woning vinden, staan ze op straat.
Zoals bij veel gezinnen heeft de affaire grote gevolgen gehad, zo ook voor de familie Eulderink. Noodgedwongen verhuisde het gezin naar Gronau en moest het hun woning in Losser achterlaten. Helaas voor de familie stopt het daar niet. De huidige huurwoning in Gronau is inmiddels verkocht en nu moet de familie op zoek naar nieuwe huisvesting in Losser.
Woningcorporatie Domijn en de gemeente kunnen de familie geen woning aanbieden in de gewenste plaats. Als het gezin binnen drie weken geen nieuwe woning vindt, staan ze op straat.
De toeslagenaffaire (ook wel kinderopvangtoeslagaffaire of toeslagenschandaal) is een Nederlandse politieke affaire. Hierbij zijn ouders ten onterechte verdacht van fraude met kinderopvangtoeslagen. Het geld van de kindertoeslag moest onterecht worden terugbetaald en hierdoor zijn veel gezinnen in de schulden gekomen.
Het gezin bestaat uit Jennifer, Peter en hun vier kinderen, de jongste is vijf jaar oud. De ouders willen de kinderen graag op school houden in Losser. De jongste heeft autisme en kan niet goed omgaan met veranderingen. ‘’De kinderen zijn nog te jong om alleen naar school te gaan, ik wil ze graag zelf naar school brengen", zegt Jennifer. Wanneer het gezin geen woning in Losser toegewezen krijgt, weten ze niet wat ze moeten doen.

Alternatief

Er ligt wel een alternatief aanbod voor een woning in Overdinkel. Deze woning past echter niet in de wensen van het gezin. Jennifer is ziek, ze heeft MS, hierdoor zit ze in een rolstoel.
‘’Als wij voor deze woning kiezen, is het voor mij niet mogelijk om de zelf kinderen naar school te brengen. Wij kunnen niet tweemaal daags vier kilometer te voet of met de fiets afleggen.’’ Als het gezin voor de woning in Overdinkel kiest, zijn ze afhankelijk van familie en vrienden. Dat willen ze niet meer.

Afstand

De afstand van Gronau naar Losser is groter dan de afstand van Overdinkel naar Losser. De woningcorporatie zegt daarom dat deze afstand makkelijk te overbruggen moet zijn voor de familie. De situatie is alleen iets ingewikkelder door de ziekte van Jennifer.
‘’Toen wij naar Gronau zijn verhuisd was ik beter ter been, nu is mijn situatie verslechterd,’’ zegt Jennifer. De grootouders, die in dezelfde woning wonen, brengen nu de kinderen naar school in Losser. Maar ook zij moeten de woning in Gronau verlaten en verhuizen naar een tussenwoning. ‘’Dit betekent dat mijn ouders ons niet meer kunnen helpen met de kinderen naar school te brengen", zegt Peter.

Loting

''Meerdere woningen staan leeg in Losser. Waarom wordt ons niet één van deze huizen aangeboden?’’ vraagt Jennifer zich af. De familie heeft aangegeven dat er een traplift in de woning aanwezig moet zijn of een badkamer en slaapkamer op de begane grond.
Een dergelijke woning kan niet zomaar worden toegewezen met de huidige wachtlijsten. ‘’Daarnaast werken wij via een loting, dit vinden wij eerlijk en zo heeft iedereen evenveel kans’’, aldus Geertje Verschuren, communicatiewoordvoerder van woningcorporatie Domijn.

Gemeente en woningcorporatie

De Belastingdienst heeft aan de gemeenten de opdracht gegeven hen te ondersteunen bij de afhandeling van de slachtoffers van de toeslagenaffaire. De gemeente Losser heeft rond februari 2022 groen licht van de fiscus gekregen, om ook inwoners uit het buitenland die door de Belastingdienst gedupeerd zijn te ondersteunen. Dit willen zij ook graag doen.
‘’Net als iedereen, vinden wij het verschrikkelijk als mensen door fouten van de Belastingdienst in de problemen zijn gekomen’’, zegt Job Hollander, communicatieadviseur van de gemeente Losser.

Type woning

Volgens de gemeente en de woningcorporatie ligt de moeilijkheid in het type woning wat de familie zoekt. Dit type woningen komt vaker voor in Overdinkel. In Losser zijn deze woningen minder voorhanden. Dat maakt dat het langer duurt, voordat er een geschikte woning beschikbaar is.
Tot nu toe is er geen alternatief in Losser voor het gezin. Het wordt ze dan ook aangeraden de woning in Overdinkel vandaag te bezichtigen.
Direct na publicatie van dit artikel, ontving RTV Oost berichten waarin wordt beweerd dat de familie Eulderink oplichters zijn. In de reacties werd onder meer verwezen naar een tv-programma waarin Jennifer en Peter hiermee worden geconfronteerd. Tegen RTV Oost zegt Jennifer dat ze weet uit welke hoek de beschuldiging komt. Tot voor kort hadden Peter en zij een huurachterstand van meer dan vijfduizend euro bij deze persoon. Deze schuld is volgens Jennifer afbetaald. Uit documenten die Jennifer aan de redactie van RTV Oost stuurde, kan inderdaad worden opgemaakt dat de huurachterstand inmiddels is betaald.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.