Nieuws

Mogelijk nieuw asielzoekerscentrum voor jonge vluchtelingen in Lemelerveld

Mogelijk nieuw asielzoekerscentrum voor jonge vluchtelingen in Dalfsen
Mogelijk nieuw asielzoekerscentrum voor jonge vluchtelingen in Dalfsen © Google Street View
De gemeente Dalfsen onderzoekt of het een asielzoekerscentrum kan openen voor een periode van minimaal vijf jaar. De gemeente heeft De Lantaren op het oog als opvanglocatie voor vijftig jongeren tussen de 13 en 17,5 jaar oud. Dit oude restaurant in Lemelerveld wordt op dit moment niet gebruikt.
De jongeren zijn zogenoemde alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv). Het idee is dat zij eerst worden opgevangen in Ter Apel, daar worden geregistreerd en vervolgens naar de opvanglocatie in Lemelerveld gaan.

Maanden wachten

Daar wachten zij tot hun asielprocedure klaar is. In theorie duurt dat zeven weken, maar in de praktijk loopt het vaak uit tot vier à vijf maanden of langer.
De jongeren krijgen in deze periode "individuele begeleiding, vrijetijdsactiviteiten en 24 uurs toezicht", zegt de gemeente Dalfsen in een persbericht. "De begeleiding wordt gedaan door voornamelijk hbo-opgeleiden en SKJ-geregistreerde jeugdprofessionals die 24 uur per dag de jongeren begeleiden in hun ontwikkeling."
Maar zo ver is het nog niet. De gemeente en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten onderzoeken of het pand mag worden gebruikt als azc. "De verwachting is dat de locatie aan de randvoorwaarden voldoet, want de druk vanwege de situatie in Ter Apel is hoog. We denken aan een proces van enkele maanden", staat in het persbericht.

Omwonenden

Het pand en het omliggende terrein moet worden verbouwd, wat wordt betaald door de eigenaar van het pand en het COA. Omdat er een verbouwing aan voorafgaat, is de insteek om het pand minimaal vijf jaar te gebruiken.
De Lantaren ligt direct aan de provinciale weg en grenst direct aan een woonhuis. In de directe omgeving staan meer huizen en bedrijven. Gisteren kwamen zo'n 35 omwonenden naar een 'informerend gesprek', onder wie inwoners uit Raalte, die ook vlak bij het gebouw wonen.
Volgens de gemeente zijn er vragen gesteld over de omvang van de groep, de begeleiding maar ook over de termijn van vijf jaar. "Er zijn gevoelens en zorgen uitgesproken over verwachte overlast en (sociale) onveiligheid." De gemeente belooft iedereen te betrekken bij de rest van het proces.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.