Nieuws

LTO wijst naar 'falende overheid' na uitspraak rechter over stikstofvergunning

Koeien op stal
Koeien op stal © RTV Oost
Het is onacceptabel dat de rechtszekerheid van boeren die zich netjes aan de regels houden voortdurend onder druk staat. Dat zegt LTO Nederland in reactie op een rechterlijke uitspraak in Overijssel, die 29 boeren voor grote onzekerheid stelt. De overheid dient haar verantwoordelijkheid te nemen, vindt LTO.
Gisteren werd duidelijk dat de provincie Overijssel opnieuw moet kijken naar 29 verleende vergunningen aan boeren. De rechter verklaarde gisteren het bezwaar tegen deze vergunningen gegrond. De bezwaren werden ingediend door de organisaties MOB en Vereniging Leefmilieu (VL), tegen de provincie Overijssel.

Reactie provincie Overijssel

De provincie Overijssel wil de uitspraak eerst nader bestuderen. Daarna zal de provincie zich beraden op 'welk gevolg het aan deze uitspraken dient te geven'. Het is belangrijk om de tijd te nemen voor de bestudering van die uitspraak, benadrukt de provincie. "Juist vanwege de uiteenlopende inhoudelijke aspecten van deze zaken is een grondige juridische analyse per zaak noodzakelijk om te komen tot een zorgvuldige besluitvorming." Als het provinciebestuur klaar is met het bestuderen van de verschillende zaken, komt de provincie opnieuw met een reactie.
LTO trekt intussen al flink van leer tegen het besluit van de rechter. "Het is schandalig dat boeren die altijd volgens de regels en te goeder trouw hebben gehandeld opeens zonder vergunning zitten", zegt Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland en Omgeving. "Het kan en mag niet zo zijn dat overheden naar elkaar blijven wijzen en dat boerengezinnen daar het slachtoffer van zijn."

Milieuactivisten

De beschuldigende vinger gaat vanuit LTO naar de milieuactivisten. "De procedeerdrift van milieuactivisten zorgt voor verlammende onzekerheid en blokkeert verduurzaming, terwijl de overheid slechts hoopgevende woorden biedt en de rechtszekerheid die burgers verdienen uitblijft. Onacceptabel!” aldus Elshof.
“Boeren vragen zich af: wat betekent dit voor de ondernemers in deze zaak, en wat betekent het voor ons allemaal? Moeten we nu vrezen voor het handhavende optreden van de provincie? Moeten we het vee naar de slacht brengen? Dit kan zo niet voortduren.”
Ook Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland is boos. "Opnieuw worden ondernemers die te goeder trouw hebben gehandeld met de rug tegen de muur gezet en opnieuw zullen de overheden zeggen dat er een oplossing moet en zal komen. De agrariërs in kwestie zijn daar vandaag niet mee geholpen.”

Falende overheid

LTO vindt dat de overheid 'een gedegen juridische basis moet bieden waarop agrariërs hun bedrijf kunnen inrichten en exploiteren'. De belangenvereniging roept de overheid op om snel en voortvarend te werk te gaan om de agrariërs zonder vergunning zekerheid te bieden. LTO vindt dat agrarische ondernemers niet de kop van jut mogen zijn omdat de overheid faalt in het bieden van goede beschermende regelgeving en beleid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.