Nieuws

Gedupeerden toeslagenaffaire dreigen met vier kinderen op straat te komen: "Het stresslevel stijgt"

Peter en Jennifer met op tafel een deel van de papieren die ze inzake de toeslagenaffaire ontvingen
Peter en Jennifer met op tafel een deel van de papieren die ze inzake de toeslagenaffaire ontvingen © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Nog drie weken en dan moeten Peter, Jennifer en hun vier kinderen hun huurhuis in Gronau verlaten. Maar waar moeten ze naartoe? Een nieuwe woning hebben ze nog niet en dat terwijl 1 juni steeds dichterbij komt. De stress neemt toe in huize Van 't End, want geen dak boven hun hoofd is geen optie.
Het huurhuis in Gronau is verkocht door de eigenaar. En omdat Duitsland geen huurdersbescherming kent, moet de familie over drie weken uit huis zijn. De gemeente Losser en woningcorporatie Domijn proberen een oplossing voor de familie te vinden. Het feit dat Jennifer aan MS lijdt en inmiddels al rolstoelgebonden is, maakt de zoektocht stukken lastiger. Er moet een mogelijkheid zijn om een traplift te bouwen. De combinatie van een groot gezin en een fysiek beperkte moeder, maakt de huizenjacht een schier onmogelijke opdracht. "Het stresslevel stijgt", vertelt Peter.
Toch is er een hoekwoning in Overdinkel gevonden waar Peter en Jennifer vandaag een kijkje mogen nemen. "Prima huis, maar op de verkeerde locatie", zegt Peter als hij samen met zijn vrouw het huis uit komt. "Een huis in Losser is voor ons noodzakelijk."
Kijk hier naar het verhaal van Peter en Jennifer:
Gedupeerden toeslagenaffaire dreigen met vier kinderen op straat te komen: "Het stresslevel stijgt"
Ik wil zo mijn vrijheid een beetje behouden
Jennifer

Geen hulp

Momenteel wonen de ouders van Jennifer bij hen in. Zij kunnen hun dochter op dit moment steeds helpen, maar als de bouw van hun nieuwe huis af is, zullen zij weer op zichzelf gaan. "Daarnaast wil ik niet afhankelijk zijn van derden", vertelt Jennifer.
De kinderen zitten namelijk in Losser op school én er woont familie. Als ze in het gewenste dorp wonen, kan de moeder des huizes in haar scootmobiel het kroost naar school brengen. "Ik wil zo mijn vrijheid een beetje behouden."
Maar dan moet je wel 20.000 euro betalen
Peter

Toeslagenaffaire

Behalve dat Jennifer MS heeft, kreeg de familie nog een klap. Vanaf 2009 raakten ze in grote financiële problemen waardoor ze uiteindelijk hun huis zijn uitgezet. Achteraf blijken ze slachtoffers van de toeslagenaffaire te zijn. "Je hebt het eerst niet door. Je denkt dat je zelf iets verkeerd hebt gedaan", legt Jennifer uit. "Maar dan moet je wel 20.000 euro betalen", haakt Peter erop in.
En dat leidt tot grote problemen. Want door de schulden, kunnen zij de huur van hun woning niet meer betalen. Dus ook bij de particuliere verhuurder bouwen ze een schuld op. "Dat klopt. We kozen er op dat moment voor om onze kinderen eten te geven, de huur betalen ging dan niet meer", geeft Peter toe.
Dat is dus de nasleep van de toeslagenaffaire
Peter en Jennifer

Oplichters

Dat de verhuurder hen nu als wanbetalers en oplichters afschildert, is in hun ogen onterecht. "Het klopt dat we een betaalachterstand hadden, maar dat kwam door de problemen met de Belastingdienst. Inmiddels hebben we de huurschuld afbetaald, maar toch blijft ze ons oplichters noemen. Daar kijken andere mensen ons nu op aan. Dat is dus de nasleep van de toeslagenaffaire."
Peter en Jennifer hebben een excuusbrief ontvangen waarin erkend wordt dat het gezin is gedupeerd én hen is de 30.000 euro als compensatie voor hun leed uitgekeerd. Maar daar hebben ze nu dus geen huis mee.
Dit is eigenlijk ons droomhuis
Peter

Toch Losser

Tijdens de bezichtiging in Overdinkel blijkt ineens dat een huis in Losser wél tot de opties behoort. "We gaan er direct een kijkje nemen", vertelt Peter terwijl hij de rolstoel inklapt om achterin de auto te kunnen laden.
Eenmaal in Losser verschijnt er een glimlach op de gezichten van het stel. "Dit is de woning die we graag willen", vertelt Peter als hij naar een leegstaande tussenwoning wijst. Ook na de bezichtiging zijn ze positief. Peter: "Dit is eigenlijk ons droomhuis."

Telefoon

Eenmaal thuis in Gronau gaat de telefoon. Het is Domijn. Na een gesprek van enkele minuten hangt Peter de telefoon weer op. "Dit klinkt goed. Ze doen in ieder geval hun best voor ons om een huis in Losser te vinden. Welk gevoel ik hieraan overhoud? Ik weet het niet. Woensdag komt er uitsluitsel. Dat is dan wel weer positief. Het blijft in spanning afwachten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.