Nieuws

Voorlopig stuk kleinere evenementen op Vliegveld Twenthe

Evenementenlocatie Vliegveld Twenthe
Evenementenlocatie Vliegveld Twenthe © RTV Oost
Exploitant VTE mag voorlopig maar een beperkt aantal evenementen organiseren op Vliegveld Twenthe. Dat heeft de Raad van State vandaag beslist in een spoedprocedure. Deze maatregel geldt tot aan het eindoordeel in deze zaak. Dat komt vermoedelijk niet eerder dan begin volgend jaar.
De organisaties Lonnekerland, stichting Lonnekerberg, Natuur- en milieuraad Enschede en Landschap Overijssel vroegen de Raad eind april om schorsing van het nieuwe bestemmingsplan voor de activiteiten op het vliegveld. Ook de verleende natuurvergunning en omgevingsvergunning moesten worden geschorst. Dat zou betekenen dat al op korte termijn een verbod geldt voor de meeste geplande evenementen. Maar dat gaat de Raad te ver.

Tijdelijke oplossing

De Raad gaat wel akkoord met een tussenoplossing die werd aangedragen door VTE, de provincie en het gemeentebestuur van Enschede. Zij zagen de bui al hangen vanwege hun discutabele compensatiemaatregel om de stikstofproductie te verminderen. Die maatregel zou wel eens kunnen sneuvelen bij de Raad. En dan zou het hele bestemmingsplan in duigen kunnen vallen.
Ze stelden daarom voor om op jaarbasis niet meer dan 142.000 bezoekers toe te laten in plaats van de toegestane 500.000. In combinatie met de beperking van het aantal evenementen is volgens VTE en de gemeente verzekerd dat er geen toename van stikstof zal ontstaan. Volgens VTE-directeur Marten Foppen is die tijdelijke oplossing al een fors financieel offer.

Natuurschade

De Raad is daar nu ook van overtuigd en vindt dat daarom niet dat alle evenementen moeten worden verboden. Voor de Raad weegt ook zwaar dat VTE door de coronapandemie al zwaar is getroffen. Verder zou VTE schadeclaims kunnen verwachten als al geplande evenementen niet meer kunnen doorgaan.
De in het gebied levende beschermde dieren zoals de das en de oehoe zullen volgens de Raad niet worden geschaad als bij de evenementen de nodige maatregelen worden getroffen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.