nieuws

Kritiek groeit op financiering parkeergarage Kennispark Enschede

De kritiek op de financiering van een nieuwe parkeergarage op het Kennispark in Enschede groeit.
Na de PvdA in de provincie roert zich nu ook ondernemer Beernink. Hij doet dat in een column in de Twentsche Courant Tubantia. Beernink schrijft dat op persoonlijke titel, maar is voorzitter van de Technologie Kring Twente en lid van de Twente Board.

Innovatiegeld voor innovaties

Op het Kennispark bij The Gallery moet een parkeergarage komen van vier verdiepingen voor 450 auto's. Er zou nu te weinig parkeerplek zijn voor de ambities van het Kennispark en voor evenementen op de campus van de universiteit. Daarnaast parkeert iedereen op straat, wat het groene imago van het Kennispark niet ten goede zou komen. Gedeputeerde Staten van Overijssel heeft twee miljoen euro voor de garage over.
Het is Beernink niet te doen om de parkeergarage zelf, maar om de financiering. Het innovatiegeld is bedoeld om jonge bedrijven, veelal jonge technologiebedrijven, financieel te steunen bij de ontwikkeling van hun producten.
Twente staat volgens Beernink bekend als de kraamkamer voor ondernemerschap, maar die zogenoemde startups moeten ook kunnen doorgroeien naar grote bedrijven. Hij vindt het daarom zinvoller om innovatiegeld te stoppen in waar het voor bedoel is: innovatie. "Anders staat er straks een parkeergarage met vierhonderd plekken leeg", schrijft Beernink.

Kritiek van PvdA

Eerder al uitte de Statenfractie van de PvdA kritiek op het voornemen van Gedeputeerde Staten om twee miljoen euro uit de innovatiegelden te gebruiken als bijdrage aan de garage. Dat geld mag daar volgens de sociaaldemocraten niet voor gebruikt worden.
Volgens directielid Weekhout van het Kennispark, eerder deze week in UT Nieuws, is het geld óók bestemd voor verdere ontwikkeling van de innovatiedriehoek Vliegveld Twente, Hart van Zuid in Hengelo en het kennispark. Provinciale Staten praten woensdag over de bijdrage en besluiten op 18 februari.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.