Nieuws

Estafette streekvervoerstakingen bereikt Twente, bussen staan stil

Stakende chauffeurs in Enschede
Stakende chauffeurs in Enschede © RTV Oost / Ina Brouwer
Chauffeurs in het streekvervoer leggen vandaag in Enschede, Hengelo en Haaksbergen het werk neer. Het is de tweede staking in een landelijke estafette van streekvervoerstakingen voor een betere cao. Volgens de stakende chauffeurs, die aangesloten zijn bij vakbond FNV, is de werkdruk in de sector veel te hoog.
"Vanmorgen zijn we begonnen met de actie" aldus chauffeur Gerk van der Veen. Hij en z'n collega's willen een signaal afgeven, maar het is niet de bedoeling dat de passagiers daar direct veel hinder van ondervinden. "Er zijn ook schoolexamens deze week, daarom hebben we gekozen voor de zaterdag. Maar we willen toch onze grieven even tonen. Want we hebben met onze werkgever een groot probleem."
"We moeten nu maar kijken hoe we op onze plek van bestemming komen" vertelt een teleurgestelde reiziger:
Estafette streekvervoerstakingen bereikt Twente, bussen staan stil

Ziekteverzuim

Even verderop staat Ronald de Jong. Hij staakt vandaag niet omdat hij in de ziektewet zit, maar hij wil toch z'n steun betuigen. "Er zijn meerdere punten waarom we dit doen. Een stukje looncompensatie voor alle kosten die maar blijven stijgen. En door de flexibilisering van de diensten die de werkgever graag wil. Denk bijvoorbeeld aan gebroken diensten die ze langer willen laten duren. En dat terwijl de werkdruk onder chauffeurs al ontzettend hoog is. "Dat is ook te zien in de cijfers van het ziekteverzuim. Tussen de 15 en 25 procent is niet uniek. Wij worden ook een dagje ouder, dus je gaat het wel voelen."

'Afgesnoept'

Marijn van der Gaag, FNV-bestuurder, zegt dat er maatregelen zijn voorgesteld om de werkdruk te verlagen, maar dat daar niet naar wordt geluisterd. "Er wordt steeds meer afgesnoept van de afstaptijden, de opstaptijden, maar ook van de pauzes. De chauffeur heeft vaak niet eens de tijd om de passagiers rustig te laten zitten, want dan moet hij het gaspedaal alweer intrappen."
Toch is het bij de staking in Enschede relatief rustig. De Jong heeft daar een goede verklaring voor. "Eigenlijk zijn er vier groepen. De ongeorganiseerden, mensen van de vakbond CNV, mensen van de vakbond FNV en multimodaal. De mensen van multimodaal en vakbond CNV hebben al een akkoord met hun werkgever. Maar wij hebben tegen gestemd en willen deze actie doorzetten."

Chaos

De staking duurt naar verwachting de hele dag. "De chauffeurs die hier staan rijden normaal een dienst van acht uur en die bussen zijn vanochtend niet vertrokken. Er is een kans dat het een chaos wordt, daar zijn we niet op uit, maar het kan gebeuren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.