nieuws

Prins Carnaval bezoekt wagenbouwers Oldenzaal: "Ongelooflijk wat ik heb gezien"

De bouwers van carnavalswagens in de regio maken overuren. Over een kleine twee weken barst het feest van zotten en zottinnen weer los en dan moeten de wagens klaar zijn. Stadsprins Frans IV van Oldenzaal bezocht dit weekeinde alvast een aantal bijzonder drukke wagenbouwers in de regio.
Normaal blijven de deuren van de loodsen waar de wagens gebouwd worden angstvallig gesloten. Het ontwerp en het resultaat moet namelijk geheim blijven om de 'tegenstanders' tijdens de optocht geen aanleiding te geven tot kopieergedrag. Maar voor het bezoek van Prins Frans IV van Oldenzaal wilde een aantal wagenbouwers wel een uitzondering maken.

Onder de indruk

Het was overigens niet de eerste keer in de historie dat een Prins vooraf bij de wagenbouwers op bezoek ging. De Prins toonde zich diep onder de indruk: "Het is bijzonder om te zien hoe grote groepen mensen in verenigings-, wijk-, buurt- of vriendenverband zo eendrachtig samenwerken. En tot welke creatieve hoogstandjes ze dan in staat zijn. Het is werkelijk ongelooflijk wat ik gezien heb." Prins Frans IV, in het dagelijks leven Frans Munsterhuis, loofde ook de inzet van de wagenbouwers die niets aan het toeval overlaten om het carnavalsfeest tot een groot succes te maken.

Creatie is geheim

Eén van wagenbouwers is ex-topwielrenner Erwin Nijboer uit Denekamp. Hij wil niet veel zeggen over de creatie waarmee zijn groep de optochten in Denekamp (14 februari) en Oldenzaal (15 februari) in gaat: "Het is geheim, maar ik kan wel zeggen dat het een bijzonder ingenieuze constructie is geworden, waarin vooral veel beweging zit. We zijn druk aan het testen of het elektrische systeem goed werkt, want daarin kan veel fout gaan."
In een loods iets verderop zijn wagenbouwers aan het werk om de verschillende losse onderdelen van de wagen te maken. Helemaal duidelijk wordt het niet, maar het is iets met vliegende heksen.
Bekijk hier alle berichten over Carnaval 2015.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.