Nieuws

Dit is waarom gedupeerde kanaalbewoners 30.000 euro nodig hebben

Kanaal Almelo - de Haandrik
Kanaal Almelo - de Haandrik © Wouter de Wilde | WDW Foto's
Stichting Kant nog Wal, die de belangen behartigt van bewoners langs probleemkanaal Almelo-de Haandrik, gaat een crowdfunding opzetten. Met dat geld wil het bestuur de juridische strijd aangaan met de provincie. "Wij zijn ervan overtuigd dat er in het voortraject fouten zijn gemaakt, alleen hebben wij niet de kennis om daar de vinger achter te krijgen", aldus voorzitter Harry Broekhuizen.
De bestuurders van de stichting en de gedupeerden moeten alles in hun vrije tijd doen, terwijl ze daarnaast vaak nog een fulltime baan hebben. "De positie van de burger is over het algemeen heel slecht als je een zaak hebt tegen de overheid", aldus Peter Blok van stichting Kant nog Wal. "We weten daarnaast niet zo goed wat voor zaak we hebben, want we hebben die juridische kennis niet."
Op dit moment heeft de stichting nog geen advocaat. Om daar verandering in te brengen denkt Blok zo'n dertigduizend euro nodig te hebben. "De verwachting is dat we aan dat bedrag gaan komen. Er zijn heel veel mensen die het hart op de juiste plek hebben en dus willen bijdragen. Iedereen wordt tegenwoordig doodgegooid met crowdfundingacties, maar dit is wel een strijd tussen de burger en de overheid." De crowdfunding start op 25 mei.
Kanaal Almelo-De Haandrik, hoe zat het ook alweer? Bekijk de video voor een overzicht:

Kanaal Almelo-De Haandrik

De eigenaren van ongeveer vierhonderd huizen langs kanaal Almelo-De Haandrik kampen sinds een kleine vier jaar met schade aan hun woningen, van scheuren in muren tot complete verzakkingen van huizen. De problemen begonnen kort na de werkzaamheden aan het kanaal, waarmee het geschikt werd gemaakt voor grotere vrachtschepen. Bewoners legden direct een link met de baggerwerkzaamheden. Gedeputeerde Staten stelden destijds 18,9 miljoen euro beschikbaar voor de opknapbeurt waarbij ook nieuwe damwanden in de grond werden getrild.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.