Betaald voetbal

Geen stress bij Heracles: "We moeten niet bang zijn voor Sparta"

Frank Wormuth
Frank Wormuth © ANP
Voor het eerst in dertien jaar moet Heracles Almelo op de slotdag van het seizoen nog aan de bak om degradatie te voorkomen. De ploeg van Frank Wormuth heeft zondag in een rechtstreeks duel met Sparta Rotterdam een punt nodig om zeker te zijn van lijfsbehoud.
Als Heracles verliest, en Fortuna Sittard wint bij NEC, dan moet Heracles via de onvoorspelbare play-offs proberen om een langer verblijf in de Eredivisie veilig te stellen.

Negatief

"Dat is het negatieve scenario", weet Wormuth. "Wij denken aan het positieve: dat we winnen van Sparta, zoals we het eigenlijk altijd doen in ons eigen stadion. Als het niet zo goed loopt, hebben we ook aan een gelijkspel genoeg. En als dat ook niet lukt, dan kan NEC nog van Fortuna Sittard winnen. Dus er zijn mogelijkheden genoeg."
Trainer Frank Wormuth wil niets weten van doemscenario's voor Heracles: "Wij denken aan het positieve"
Sparta heeft twee punten minder dan Heracles, maar is de laatste weken wel aan een opmars bezig. "Het effect van de nieuwe trainer (Maurice Steijn, red.): ze hebben zeven van de negen punten gepakt. Dat hebben ze goed gedaan. Maar we zien ook dat het niet zo overtuigend was. Ze waren heel effectief en ze stonden goed. Uit studies blijkt dat een trainerswissel op korte termijn effect heeft, maar op de langere termijn is daar geen bewijs voor. Nu, in de eerste wedstrijden, helpt het ze. Maar het zijn nog steeds dezelfde spelers die het afgelopen half jaar ook voor Sparta hebben gespeeld. Daarom moeten we niet bang zijn voor Sparta."

Geen thema

Het vertrouwen in een goede afloop is dermate groot dat Wormuth ook niet van plan is om te gaan kijken naar Roda JC - Excelsior van morgenavond. De winnaar van dat duel speelt in de volgende ronde van de play-offs tegen de nummer zestien van de Eredivisie. En dat zou dus Heracles kunnen zijn.
"Als het zover komt, dan kan ik de wedstrijd op internet wel terugkijken", stelt Wormuth. "Het is tot nu toe geen thema geweest, daar ben ik eerlijk in. Ik ben realist en wil graag zondag met mijn ploeg winnen. Als dat niet lukt en we worden zestiende, dan begin ik de volgende dag met het focussen op de komende tegenstander."

Afscheid

Als Heracles zich weet te handhaven, is het duel met Sparta de laatste wedstrijd voor Wormuth in Almelo. De Duitse coach vertrekt naar FC Groningen. "Maar op dit moment heb ik geen gevoel van afscheid. Ik ben iemand die zijn taak met succes wil volbrengen, dus ik denk tot de laatste minuut aan Heracles. Als we twee weken geleden al veilig waren geweest, dan had ik nu kunnen denken: nog één wedstrijd, jammer dat ik hier wegga bij dit fantastische stadion, deze goede ploeg en alle goede mensen. Maar daar ben ik nu niet mee bezig, want ik ben nog niet klaar met mijn taak."
Heracles kan zondag geen beroep doen op Janis Blaswich, Orestis Kiomourtzogou (beiden geblesseerd) en Sven Sonnenberg (geschorst). Anas Ouahim heeft zijn schorsing uitgezeten en is wel weer inzetbaar.

Radio Oost

Heracles - Sparta is zondagmiddag vanaf 14.30 uur live te volgen in De Oosttribune op Radio Oost.
Heracles-aanvaller Emil Hansson kijkt uit naar de degradatiekraker tegen Sparta: "Door de spanning voel je dat je leeft. Dat gaat ons extra energie geven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.