Nieuws

Onveilige auto werd nietsvermoedende wandelaar (73) uit Tubbergen fataal

Foto genomen na het ongeluk waarbij een 73-jarige man uit Tubbergen om het leven kwam.
Foto genomen na het ongeluk waarbij een 73-jarige man uit Tubbergen om het leven kwam. © NewsUnited/Dennis Nengerman
Voor de rechtbank in Almelo is een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van één jaar geëist tegen een 21-jarige man uit Weerselo. De man reed in januari vorig jaar met een auto in op een bejaard stel uit Tubbergen dat wandelde over de Gunnerstraat net buiten Weerselo. Als gevolg van de aanrijding overleed de man (73) van het echtpaar. Zijn echtgenote raakte zwaargewond. De auto waarin de veroorzaker van het ongeluk reed, voldeed bij lange na niet aan de veiligheidseisen.
Uit technisch onderzoek werd al snel duidelijk dat de auto de weg niet op had gemogen. Niet alleen was de APK al vijf maanden verlopen, de remmen van het voertuig werkten slecht. De remleidingen van de achterremmen waren lek waardoor er een groot verschil in remkracht was. Voor waren de remschijven zo versleten dat ze al geruime tijd aan vervanging toe waren. Ook bleek er op een van de achtervelgen een achttien-jaar oude band te zijn gemonteerd.

Onbestuurbaar voertuig

Politiemensen die de auto aan een technische rijtest onderwierpen, ontdekten dat het voertuig onbestuurbaar werd op het moment dat de voet van het gas ging. De auto brak dan meteen uit en zelfs ervaren deskundigen konden niet voorkomen dat ze achterstevoren stil kwamen te staan.
De 21-jarige man had de auto meegenomen van het terrein van de garage van zijn vader. Hij vertelde vrijdag voor de rechtbank in Almelo dat hij geen idee had dat de auto niet in orde was. De man had niet de verplichte groene kentekenplaten gemonteerd. Daardoor bestaat de kans dat er geen verzekering is. Opvallend genoeg werd de auto 21 minuten na het ongeval overgeschreven uit de handelsvoorraad en op naam gezet. Volgens de 21-jarige deed zijn moeder dat. Waarom weet hij niet.
Volgens de officier van justitie heeft de 21-jarige veel te hard gereden, ergens tussen de 76 en 93 kilometer per uur waar maximaal 60 gereden mag worden. Daarnaast zou hij de bocht afgestoken hebben waardoor hij met een wiel in de berm kwam en de auto niet meer onder controle gebracht kon worden.
De rechtbank doet op 3 juni uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.