Nieuws

Politie over criminaliteit in volkswijk: "Ernstige en droevige situatie"

De afgezette Burgemeester Jacobsstraat in Enschede
De afgezette Burgemeester Jacobsstraat in Enschede © News United / Dennis Bakker
De grootscheepse politieactie in de Enschedese wijk Boswinkel afgelopen maandag heeft de orde in de wijk hersteld. Bewoners zijn blij dat de politie heeft ingegrepen, omdat ze zelf niets durfden te zeggen. "Een ernstige en droevige situatie", zegt politiechef Arjan Derksen.
De politie viel afgelopen maandag vijf woningen in de wijk Boswinkel binnen. Elders in Enschede en in Delden werden nog eens acht invallen gedaan. Er werden zes verdachten aangehouden, van wie er twee inmiddels zijn vrijgelaten. Vier van de zes verdachten zijn al voorgeleid bij de rechter-commissaris van de rechtbank Overijssel. Allen worden verdacht van grootschalige hennepteelt en andere criminele activiteiten.

'Heer en meester in de wijk'

De verdachten veroorzaakten met hun activiteiten en gedrag veel overlast, maar konden jarenlang hun gang gaan. "Ze waren min of meer heer en meester in de straat en de wijk. Anderen moesten naar hen luisteren. Je kreeg een grote mond of werd bedreigd als er wat van werd gezegd", aldus politiechef Derksen.
Uit reacties van buurtbewoners blijkt dat velen wel wisten dat er sprake was van crimineel en asociaal gedrag, maar dat ze daar niets van durfden te zeggen. In de media deden ze alleen anoniem hun verhaal. "Dat is een heel ernstige en droevige situatie. Dan gaat het echt de verkeerde kant op. Daarom ben ik ontzettend blij dat we hebben ingegrepen."

'Ondermijning is een gif'

"Ondermijning is een gif, soms ook sluimerend", aldus Derksen. "Je hebt het niet echt direct in de gaten. Een buurman met een dure auto valt misschien niet direct op, maar als je ook boten en allerlei luxe goederen voorbij ziet komen, dan moet je je afvragen hoe dat kan. Vaak blijkt er dan sprake te zijn van witwaspraktijken."
Recherche-chef Arjan Derksen
Recherche-chef Arjan Derksen © RTV Oost / Teun van der Velden
De politiechef snapt dat mensen uit angst voor represailles kiezen voor hun eigen veiligheid, maar doet een beroep op de collectieve verantwoordelijkheid. "We hebben in Twente een samenleving waarin noaberschap nog een groot goed is. We moeten elkaar aanspreken en signalen doorgeven. Bijvoorbeeld aan de wijkagent."
Bij de politieactie, waar in totaal 160 agenten bij betrokken waren, zijn woningen, auto's en andere luxe goederen in beslag genomen. Derksen zegt vanuit de wijk Boswinkel positieve reacties te hebben gekregen. "Mensen vinden het fijn dat er paal en perk aan is gesteld. Op de dag zelf kreeg ik al duimpjes."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.