Nieuws

15.000 jonge palingen uitgezet in Kampen en Zwartewaterland

Jonge palingen worden uitgezet in het Zwarte Water nabij Genemuiden.
Jonge palingen worden uitgezet in het Zwarte Water nabij Genemuiden. © RTV Oost / Robert Jansema
In wateren rondom de gemeenten Kampen en Zwartewaterland zijn zo'n 15.000 jonge palingen uitgezet. Peurvereniging Kampen, IJsselmuiden, Genemuiden zamelde onder haar leden geld in voor de aankoop van de aaltjes die zijn uitgezet in het Ganzendiep, de Goot en het Zwarte Water.
"Het idee is om de stand van de aal te herstellen", vertelt Jan Willen van Riesen namens de peurvereniging. Ongeveer vijftien jaar geleden werden in de IJsseldelta daarom de eerste aaltjes uitgezet. Inmiddels is het een jaarlijks vast gegeven voor de peurders.
15.000 aaltjes uitgezet
"Het grote punt is dat palingen op de oceaan geboren worden. Die komen met de golfstroom naar Europa. En eigenlijk is Europa een fort. Het is gesloten, zit dicht. De paling kan niet zelfstandig naar binnen", legt Alex Koelewijn van de stichting Duurzame Palingsector Nederland (Dupan) uit. "De jonge palingen hebben dus hulp nodig om zoet water te bereiken."

Deel richting Sargossozee

Van de 15.000 palingen zal een aanzienlijk deel over 5 jaar volgroeid door Overijssel zwemmen. De hoop is ook dat een klein deel van de palingen naar de Sargassozee trekt om zich voort te planten. Natuurlijk belandt er ook een deel in de rookton van de 40 actieve peurders die actief zijn in de IJsseldelta.

Wormen aan een visdraad

Peuren is een vorm van palingvissen waarbij wormen vlak boven de bodem worden voortbewogen. Als de paling de worm ziet, voelt de 'peurder' de aal via het visdraad bewegen. Dan is het een kwestie van de lijn omhoog trekken om de paling te vangen.
Ook is de palingstand verslechterd door overbevissing. "Onze stichting zet zich in om duurzaam beheer te plegen op de palingstand. Je kunt die palingstand wel vergroten en vervolgens als een idioot gaan vissen, maar wij willen beheerd vissen. Om te zorgen dat de palingstand beheerd groeit", besluit het bestuur van de peurvereniging.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.