Nieuws

Oekraïense vluchtelingen in Deventer komen snel aan een baan: "Ze willen graag wat doen"

Oekraïense vluchtelingen in Deventer komen snel aan een baan: "Ze willen graag wat doen"
Oekraïense vluchtelingen in Deventer komen snel aan een baan: "Ze willen graag wat doen" © RTV Oost / Kevin Drieze
Een groep van zo'n vijftig Oekraïense vluchtelingen in de regio Deventer heeft inmiddels werk gevonden. Daarmee is Deventer één van de koplopers in Nederland. Volgens wethouder Rob de Geest worden de vluchtelingen aan werkgevers gekoppeld door werk- en leerbedrijf KonnecteD. "We hebben de indruk dat veel mensen graag wat willen doen."
In Nederland zijn inmiddels naar schatting zo'n 60.000 vluchtelingen uit Oekraïne. Vierhonderd van hen worden opgevangen in de regio Deventer. Het zijn voor een groot deel vrouwen en kinderen. "Soms ook mannen, maar ze willen graag wat doen. Dat gebeurt op basis van vrijwilligheid. In Oekraïne waren ze vaak aan het werk, terwijl ze hier in de opvang zitten en graag wat willen doen", zegt wethouder De Geest.

Taalbarrière

De Oekraïners zijn werkzaam in diverse sectoren: van de schoonmaak tot de zorg. "Maar ook horeca", vult de wethouder aan. Volgens De Geest is het nog een behoorlijke uitdaging, omdat er onder andere een taalbarrière is. "Ze spreken Oekraïens, Russisch, maar niet altijd Engels." Ook moet er gekeken worden naar het opleidingsniveau. "En wat ze in Oekraïne voor werk hebben gedaan. Daar wordt naar gekeken, ook betreffende het werk wat ze hier gaan doen", zegt de Deventer wethouder.
In Deventer worden de vluchtelingen aan werkgevers gekoppeld door KonnecteD, omdat er ook op het gebied van regelgeving het nodige komt kijken. "Zij hebben de benodigde kennis en de contacten met het bedrijfsleven", legt De Geest uit. De verwachting is dat er de komende tijd nog meer vluchtelingen aan het werk kunnen. Maar voor hoelang is de vraag. "Na de oorlog zullen de meesten inderdaad weer teruggaan, sommigen zullen blijven. Maar dat is nog lastig te zeggen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.