Nieuws

Zwolse oud-beveiliger No Surrender hoeft niet terug cel in

Zwolse oud-beveiliger No Surrender hoeft niet terug cel in
Zwolse oud-beveiliger No Surrender hoeft niet terug cel in © RTV Oost
Oud-No Surrender-beveiliger Ayhan B. uit Zwolle hoeft niet terug de cel in. Dat is het resultaat van een hoger beroepszaak. Enkele jaren geleden werd hij door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel. Van het gerechtshof moet hij tien maanden achter de tralies, maar die tijd heeft hij al uitgezeten in voorarrest.
De cliënt van de bekende Twentse strafpleiter Jeroen Michels heeft zich volgens het Hof aan minder strafbare feiten schuldig gemaakt dan de rechtbank eerder bewezen vond.
Volgens de rechtbank had hij zich schuldig gemaakt aan afpersing en mishandeling van meerdere ex-leden en een huisdealer van de motorclub. Het Hof volgt advocaat Michels dat één van de afpersingen niet te bewijzen is.
Het onderzoek naar misstanden binnen de motorclub kwam op gang na een tip die bij de 'geheime dienst' van de politie binnenkwam. Door de clubleiding zouden wapens zijn aangeschaft, was het bericht. Ook zou er mogelijk een confrontatie komen met MC Satudarah. Door de politie is vervolgens opnameapparatuur geplaatst in onder meer de 'member-room' van No Surrender en in de auto van Ayhan. Ook zijn telefoongesprekken afgeluisterd.

'Bad-standings'

Uit dit onderzoeksmateriaal blijkt dat er geregeld sprake was van 'bad-standings'. Leden worden daarbij hardhandig uit de club gezet. Ook moest er dan vaak een boete van 5.000 euro worden betaald en werd familie bedreigd. In een enkel geval moest de motor of auto worden ingeleverd door verwijderde leden.
Sommige slachtoffers zeggen te zijn ondergedoken uit angst voor represailles. Ayhan B. zelf heeft altijd ontkend geweld te hebben gebruikt en soms niet eens geweten te hebben dat de slachtoffers uit de club gezet waren via een 'bad-standing'. In een geval dacht hij dat hij 'slechts' een achterstallige contributie moest innen, zegt hij. 
Ayhan B. werd jaren geleden door oud-No Surrender-voorman Kuipers de wereld van motorclubs binnengeleid. Op dat moment zat Ayhan in de goot door een coke-verslaving. In eerste instantie waren ze lid van Satudarah, maar ze maakten de overstap naar No Surrender. "Ik was daar eerst lijfwacht van Kuipers", zegt Ayhan. "Later werd ik 'nomad', verantwoordelijk voor de orde en veiligheid binnen de club."
Inmiddels heeft de Zwollenaar een eigen motorclub opgericht, MC Supremos. Zijn oude club, No Surrender is ondertussen verboden. De voormalig leider, Henk K., is vandaag in hoger beroep veroordeeld tot 8,5 jaar celstraf.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.