Celstraf in Turkije dreigt voor journaliste Fréderike Geerdink uit Hengelo

Journaliste Fréderike Geerdink uit Hengelo hangt een celstraf van één tot vijf jaar boven het hoofd. Het Turkse persbureau DHA meldde maandag dat de aanklager in Diyarbakir haar vervolgt voor 'het maken van propaganda voor een terroristische organisatie'.

Op 6 januari dit jaar werd de journaliste opgepakt door de Turkse politie en meegenomen voor verhoor. Haar berichtgeving over de Koerdische kwestie zou de reden zijn. Geerdink kwam snel vrij, mede door de inzet van minister Koenders. Hij was toevallig voor overleg in Ankara op de dag dat Geerdink werd opgepakt. Koenders kaartte de kwestie onmiddellijk aan bij de Turkse regering en diplomaten en liet zijn ongenoegen blijken.

Geerdink, onder andere werkzaam voor Het Parool en The Independent, is woonachtig in Diyarbakir en specialiseert zich in de Koerdische kwestie. Afgelopen week bezocht ze Kobani. Zelf wist ze maandag nog van niks. "Ik ga morgen met mijn advocaat naar de rechtbank om de documenten in te zien," aldus de journaliste tegen het ANP.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben inmiddels minister Koenders opgeroepen zich in te zetten voor Geerdink. Zij zijn erg bezorgd over de persvrijheid in Turkije. Geerdink meldt zelf op Twitter dat ze geen klachten heeft over wat Nederland voor haar doet.

Meer over dit onderwerp:
Fréderike Geerdink Hengelo Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren