nieuws

Raad Enschede: voorstel commissie Robben is einde van Regio Twente

Stadhuis in Enschede
Stadhuis in Enschede © TC Tubantia / Marieke Bakker
De gemeenteraad van Enschede laat geen spaan heel van het advies van de commissie Robben over de toekomstige samenwerking in Twente. Dat bleek vanavond tijdens een commissievergadering in Enschede waar het rapport aan de orde kwam.
Door veranderde wetgeving moet Twente een nieuwe vorm van samenwerken zoeken. De commissie Robben stelt voor om op onderwerpen samen te werken en vooral veel autonomie te geven aan de veertien gemeenteraden. Dat zou de daadkracht ten goede komen. Enschede bestrijdt dat en beweert dat het de opheffing van de Regio Twente betekent.

'Lokaal belang gaat zwaarder wegen dan regionaal belang'

De besluitvorming wordt trager, de regio valt uiteen, van een samenwerking is geen sprake meer en vrijblijvendheid heeft in Twente nooit gewerkt, ook nu niet. Daarnaast is het gevaar dat lokaal belang zwaarder gaat wegen dan regionaal belang, terwijl in sommige gevallen het regionaal belang nou eenmaal belangrijker is, bijvoorbeeld op het gebied van economie, werkgelegenheid en de zorg. Dat betekent het einde van de samenwerking, aldus de raad.
Enschede is de eerste gemeente waar het rapport door de gemeenteraad is besproken. Dat gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Schelberg van Hengelo en bestuurslid Vos van de Regio Twente, als lid van de stuurgroep Heroriëntatie Twentse Samenwerking (de commissie Robben) om vragen van raadsleden te beantwoorden. Ze konden niet duidelijk maken hoe de stuurgroep tot deze voorgestelde samenwerkingsvorm is gekomen, behalve dat het is gebeurd na gesprekken met de veertien gemeentebesturen.

Gemeenten zijn verdeeld

De politiek in Enschede wil op de oude voet verder, met hier en daar wat verbeteringen. Met de Netwerkstad is Enschede al op weg. Met name de plattelandsgemeenten lijken huiverig te zijn voor de steden in Twente en met name Enschede als grootste. De kleinere gemeenten lijken zich vooral zorgen te maken over hun inbreng als het gaat om bedrijventerreinen en woningbouw, al hebben ze daar al niets meer over te zeggen: dat is een bevoegdheid van de provincie.
Alle gemeenteraden zouden voor 19 februari met een besluit komen, maar dat blijkt voor veertien gemeenten, twee maanden na het gereedkomen van het rapport te kort dag, te ambitieus. Een voorproefje van hoe het straks zal gaan met de slagkracht, aldus Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.