Nieuws

Personeelstekort bij zwembaden: "Sportinstructeurs lopen niet kant en klaar rond"

Twentebad in Hengelo
Twentebad in Hengelo © RTV Oost / Rogier van den Berg
Nu corona wat naar de achtergrond lijkt te zijn verdwenen, doemen problemen op met personeelstekorten. Dat werd landelijk al duidelijk met bijvoorbeeld de huldiging van Ajax; omdat er te weinig beveiligers te vinden waren, besloot burgemeester Femke Halsema van de hoofdstad dat die niet in het centrum, maar bij het stadion moest zijn. Ook op andere terrein spelen personeelstekorten een rol, zoals bij zwembaden en daar hebben we er ook in Overijssel veel van.
Bij het Twentebad in Hengelo blijft het buitenbad tot zeker eind deze maand dicht. "Heel vervelend, maar we kunnen niet anders", zegt manager Ilija Melisie. "Je hebt niet zomaar mensen opgeleid tot zweminstructeur, dat kost tijd. In coronatijd hebben we mensen moeten laten gaan, omdat we lange tijd dicht waren. Veel van hen hebben inmiddels iets anders en komen dus niet terug. Dit probleem speelt bij veel meer sportbedrijven."
Meerdere buitenbaden blijven dicht vanwege personeelstekort of hoge energietarieven

'Jongeren opleiden'

En dus moeten er maatregelen genomen worden. "We zijn flink wat jongeren aan het opleiden", zegt Melisie. "We hebben anderhalf fte aan vast en anderhalf fte aan flexibel personeel nodig. Sinds februari mogen we weer open en de gevolgen van corona laten zich nu duidelijk zien. Maar ik hoop dat we eind deze maand het buitenbad weer open kunnen doen."
Sportinstructeurs lopen nu eenmaal niet kant en klaar rond
Harm Jan Hagedoorn van zwembad De Steur in Kampen
Volgens regiomanager Harm Jan Hagedoorn van zwembad De Steur in Kampen gaat het nog moeizaam, maar duidelijk beter dan hoe het was. "We zijn momenteel twee mensen aan het opleiden tot sportinstructeur", legt hij uit. "Die lopen nu eenmaal niet kant en klaar rond. Maar door het personeelstekort moet je soms activiteiten schrappen die je niet wilt schappen. In coronatijd was dit schering en inslag, nu is dat gelukkig minder. Maar soms kun je niet anders en vraag je veel van je flexibele schijf."

'Opleiden tot sportinstructeur'

Hagedoorn benadrukt dat zijn organisatie bezig is met breder zoeken dan alleen naar sportinstructeurs. "Mensen kunnen ook solliciteren naar een baan bij bijvoorbeeld de receptie of de horeca. En als dan blijkt dat er een klik is, kunnen we altijd nog overgaan tot het opleiden tot sportinstructeur." De Steur bestaat uit binnenbaden en heeft buiten wat speelvoorzieningen.
Als het buitenbad open is, is het binnenbad dicht
Martijn Hegeman, manager Aquadrome
Bij zwembad Aquadrome in Enschede is besloten buiten de baden in mei en juni gesloten te houden. "Dat heeft zeker ook te maken met de hoge energierekening", vertelt manager Martijn Hegeman. "We hebben ervoor gekozen om de ligweides en de waterspeeltuin buiten wel open te houden. Binnen is dan het subtropisch zwembad open. Wie zich wil verkoelen met water kan daar dan terecht."

Hoge energierekening

Net als zijn collega in Hengelo weet Hegeman dat het probleem in meer zwembaden speelt. "Wat betreft het personeel speelt het bij ons eigenlijk geen rol. Als het buitenbad open is, is het binnenbad dicht. En andersom. Maar nu heeft de hoge energierekening ons genoopt deze beslissing te nemen."
Als grootverbruiker van energie heeft Sportaal, de organisatie waar Aquadrome deel van uitmaakt, de temperatuur van de baden en de omgevingstemperatuur ongeveer een maand geleden al met één graad verlaagd.
Bij zwembad De Wilder in Haaksbergen is weliswaar geen sprake van een buitenbad, maar spelen de personele problemen wel degelijk. Manager Sabine Boshuis komt daar vanmiddag bij RTV Oost nadere uitleg over geven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.