Brandweer in Overijssel krijgt nieuwe lichtere bluspakken voor natuurbrandbestrijding

De brandweer in Overijssel heeft de landelijke primeur met speciale bluspakken voor natuurbranden. De pakken worden vanavond gepresenteerd.

De pakken onderscheiden zich van de reguliere brandweerpakken door hun kleur en de stof die wordt gebruikt. Normale pakken zijn zwart, maar die voor de natuurbranden zijn geel. Het grootste verschil zit 'm in de dikte. Bij natuurbranden moeten spuitgasten veel zwaar lichamelijk werk verrichten. Daarvoor is voor een dunner pak dan normaal gekozen.

Ervaringen natuurbrand Aamsveen gebruikt

De ervaring met de grote natuurbrand in 2011 in het veengebied Aamsveen bij Enschede is de directe aanleiding voor de ontwikkeling van de nieuwe pakken. De brandweerlieden moesten toen het veld in om de bodem met handgereedschap open te maken om de ondergrondse veenbrand goed te blussen. Blusvoertuigen konden dat niet. Het zware lichamelijke werk in combinatie met de hitte van de brand gaf problemen. Brandweermensen raakten in de dikke pakken snel oververhit en uitgeput.

De speciale brandweerpakken voor natuurbranden zijn in combinatie met de textielbedrijven Ten Cate in Almelo en PWG in het Zeeuwse Goes ontwikkeld en gemaakt. De brandweer in Overijssel is landelijk voorloper, omdat de korpsen IJsselland en Twente gespecialiseerd zijn in natuurbranden.

Meer over dit onderwerp:
brandweer aamsveen Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren