Nieuws

Schade door ganzen; flinke kostenpost voor provincie en boeren

Veehouder Gert-Karel Bruggert verjaagt de ganzen van zijn perceel langs de IJssel bij Marle
Veehouder Gert-Karel Bruggert verjaagt de ganzen van zijn perceel langs de IJssel bij Marle © RTV Oost / Mark Bakker
Al schreeuwend rent veehouder Gert-Karel Bruggert zijn weiland op in de uiterwaarden van de IJssel bij Marle. Hij zwaait met zijn armen en een grote groep ganzen vliegt weg. De ganzen broeden in een natuurgebied aan de overkant van de IJssel. Hun buik vreten ze vol in de weilanden van de veehouder. "Dit gras is voor mijn koeien en niet voor de ganzen" zegt hij.
Dit valt onder de noemer faunaschade. De provincie Overijssel heeft daar een potje voor om boeren te compenseren. Vorig jaar was de schade in heel Nederland bijna 37 miljoen euro. Veehouder Bruggert krijgt ook een vergoeding voor het gras dat de ganzen hebben opgegeten. "Daarvoor koop ik veevoer", zegt hij. De compensatie die hij van de provincie krijgt dekt niet volledig de prijs van dit voer. "Dat was vorige jaren al niet zo en nu met de gestegen voerprijzen al helemaal niet."
Als ganzen schade veroorzaken, hoe bereken je dan compensatie?

Taxatie

Het is niet niet eenvoudig om te bepalen hoe groot de schade is die de ganzen hebben aangericht. Dat maakt het moeilijk om een bedrag aan compensatie vast te stellen. De provincie heeft een bedrijf aangesteld die speciale taxateurs in dienst heeft. "
Ik ben faunaschade-taxateur", zegt Thomas Keur die voor het bedrijf Bij12 werkt. Hij loopt in een weiland van Bruggert met in zijn handen een buis die midden in een vierkante plaat steekt van plexiglas. "Dit is een grashoogtemeter", zegt hij. Thomas loopt daarmee door het gras schrijft om de paar stappen in een notitieboekje hoe hoog dit is.
Dit laten de ganzen achter als ze hebben gegeten van het gras dat bestemd is voor koeien.
Dit laten de ganzen achter als ze hebben gegeten van het gras dat bestemd is voor koeien. © RTV Oost / Mark Bakker
Dat er goed van de weilanden is gegeten door de ganzen, staat volgens Thomas wel vast. Het lijkt erop dat de schade van nu minder groot is dan die in dezelfde periode van vorig jaar. "Ik denk dat de vogelgriep behoorlijk heeft huisgehouden onder de ganzen" verwacht hij.
Ook de veehouder ziet dat er minder ganzen zijn. "Maar de schade die dagelijks wordt aangericht blijft groot."
Ganzen eten het jonge gras op in de weilanden langs de IJssel bij Marle
Ganzen eten het jonge gras op in de weilanden langs de IJssel bij Marle © RTV Oost / Mark Bakker
Naast het meten van de hoogte van het gras, spelen er volgens Thomas ook nog andere factoren mee die van invloed zijn op de hoogte van de compensatievergoeding. Het droge voorjaar bijvoorbeeld. Gras groeit minder snel. Dat is een normaal risico voor een veehouder. Het jonge gras dat door de ganzen wordt opgegeten maakt de schade weer groter. Het duurt door de droogte veel langer voordat het gras weer is aangegroeid. "Soms moet ik opnieuw gaan zaaien", zegt Bruggert.
Afgezien van dit jaar ziet de veehouder dat de populatie ganzen behoorlijk is toegenomen. "Dat komt door de mooie natuurgebieden aan de andere kant van de IJssel", zegt hij. "Hier vinden de ganzen rust en bouwen ze hun nesten Dat was twintig jaar geleden nog heel anders anders. Toen was de overkant nog niet ingericht als natuurgebied."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.