Nieuws
Ziekteverzuim in Overijsselse ziekenhuizen nog hoog: waarschuwing voor problemen bij nieuwe coronapandemie

Het ziekteverzuim onder Overijssels zorgpersoneel in ziekenhuizen is nog steeds hoog. Daarvoor waarschuwt Joke Dieperink uit Schalkhaar, bestuurslid van de beroepsvereniging voor IC-verpleegkundigen, V&VN-IC. Bij een nieuwe pandemie levert dat problemen op. Oplossingen voor de korte termijn worden nauwelijks geboden, de oplossingen voor de lange termijn laten te lang op zich wachten. "We zijn volop aan het opleiden, maar dat heeft tijd nodig", zegt ze.
Dieperink is zelf ook IC-verpleegkundige en is werkzaam in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn en Zutphen. Ze zit dicht op de praktijk en ziet dat ziekenhuizen nu vooral nog bezig zijn met inhaalzorg. Met ingrepen waarvoor tijdens de coronapandemie geen tijd was. "Er is veel ziekteverzuim en er zijn niet meer collega's bijgekomen."
Nieuwe collega's
Die nieuwe collega's laten nog wel even op zich wachten, een ontwikkeling die Dieperink flink zorgen baart. "Zeker bij een nieuwe covid-piek al dan niet in combinatie met influenza", geeft de IC-verpleegkundige aan.
Om die periode, mogelijk komend najaar, zo goed mogelijk door te komen, adviseert Dieperink ziekenhuizen in gesprek te gaan met hun teams.
De NOS meldde vanmorgen dat Nederland slecht is voorbereid op een hevige coronagolf in de herfst. De kabinetsplannen zijn te vrijblijvend en de uitwerking van deze plannen duurt te lang. Hierdoor gaat kostbare tijd verloren. Als het tegenzit met het coronavirus, dreigt deze herfst of winter een nieuwe lockdown, meldt de NOS op gezag van ziekenhuisdirecteuren, virologen en wetenschappers.
Oplossingen
Dan kan het ook gaan over oplossingen, die niet meteen voor de hand lijken te liggen. "Bij sommige ziekenhuizen liggen de parkeerplaatsen voor personeel ver weg of zijn de parkeerplaatsen duur", geeft Dieperink aan. "Dat kan voor verplegend personeel een belemmering zijn om een extra dienst te draaien."
Maar ook het bieden van flexibele kinderopvang kan bijdragen aan het oplossen van het personeelstekort in de zorg. "Kinderopvang moet vaak op standaard tijden worden afgenomen", legt Dieperink uit. Als dat flexibeler kan wordt ook de inzet van de verpleegkundigen die daar gebruik van kunnen maken flexibeler.
Secundaire arbeidsvoorwaarden
De kern van haar boodschap is dat ziekenhuizen goed voor hun personeel moeten zorgen. Niet alleen als het gaat om salaris, maar ook om de secundaire arbeidsvoorwaarden. "Bijvoorbeeld door gezonde voeding in de nachtdienst aan te bieden", zegt Dieperink. Gezond eten is belangrijk tijdens nachtdiensten. Als verpleegkundigen zich goed voelen, kan dat bijdragen aan een verlaging van het ziekteverzuim.
Goed luisteren naar verpleegkundigen is de kernboodschap van Dieperink. "Als zij zeggen dat een patiënt er niet meer bij kan, dan moet zo'n patiënt niet meer worden opgenomen en er een ander ziekenhuis worden gezocht."
Veel over weinig met
Het is sowieso een probleem in de zorg constateert Dieperink. Er wordt te veel over verpleegkundigen gesproken en te weinig met. "Je merkt dat het effect heeft op teams." In de positieve zin dus. "Het idee is te vaak: de verpleegkundige red het wel. Het is een prachtig vak, maar wel een vak." Het is volgens Dieperink tijdens de pandemie duidelijk geworden hoe hard iedereen in de zorg nodig is. "Als één schakel uitvalt, dan blijven mensen in ziekenhuizen op bedden liggen waar ze niet horen te liggen."