nieuws

Pomphouders verliezen kort geding, geen compensatie voor accijnsverhoging

Pomphouders hebben schade van tanken over de grens
Pomphouders hebben schade van tanken over de grens © iStock
De pomphouders uit de grensstreek hebben een kort geding verloren dat zij hadden aangespannen tegen de Staat. De rechter in Den Haag wees een vordering van de pomphouders om compensatie voor de accijnsverhoging op lpg en diesel af.
De eigenaren van tankstations aan de grens met Duitsland zeggen te maken te hebben met forse bedrijfsverliezen sinds de overheid de accijns op brandstoffen per 1 januari 2014 verhoogde. Autobezitters zouden vanwege de hogere brandstofprijzen massaal over de grens tanken. De pomphouders willen daarom dat de staat een voorschot betaalt op de schade die zij sinds vorig jaar lijden.
De rechter heeft vandaag de vordering afgewezen. Hoewel aannemelijk is dat de pomphouders slechtere bedrijfsresultaten boeken als gevolg van de accijnsverhoging stelt de rechter dat de pomphouders ook daarvoor al te maken hadden met teruglopende verkopen aan de pomp.

Voorschot op terugbetaling schade

De pomphouders overwegen een bodemprocedure te starten tegen de Staat, omdat zij anders niet in staat zijn om het hoofd boven water te houden. Het kort geding diende om alvast een voorschot te krijgen op terugbetaling van de schade die zij lijden. De rechter stelt vast dat een voorschot alleen mogelijk is als vaststaat dat in een bodemprocedure de eis van de pomphouders wordt toegewezen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.