nieuws

Journaliste Frederike Geerdink uit Hengelo: Eeerlijk proces in Turkije is ondenkbaar'

Journaliste Fréderike Geerdink uit Hengelo verwacht dat ze in Turkije geen eerlijk proces krijgt, omdat de rechtspraak in dat land niet onafhankelijk is. Geerdink wordt in Turkije vervolgd voor haar berichtgeving over de PKK en de Koerdische kwestie op Twitter, Facebook en in haar columns.
SP-kamerlid Van Bommel sprak gisteren zijn zorgen uit over een eerlijke zaak en zei dat minister Koenders van Buitenlandse Zaken moet toezien op een eerlijk proces. Volgens de journaliste is het 'lachwekkend' om van een eerlijk proces te spreken. Ze heeft veel en goed contact met de Nederlandse ambassade. Of minister Koenders zich, net als bij haar aanhouding begin januari, met de zaak bezig houdt weet ze niet zeker, maar ze denkt dat hij er achter de schermen mee bezig is.

"Turkije heeft geen zaak tegen mij"

Volgens Fréderike Geerdink heeft Turkije geen zaak tegen haar, omdat wat ze doet journalistiek is en geen propaganda. Dat betekent volgens haar nog niet dat ze géén straf krijgt opgelegd. Ze kan één tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen of een voorwaardelijke celstraf. Geerdink weet niet waar ze op moet rekenen als het proces 8 april van start gaat.
Met een voorwaardelijke straf zou Turkije gokken op een vorm van zelfcensuur in haar berichtgeving over de Koerden, zegt ze in een reactie. Het bericht over de strafvervolging heeft volgens Geerdink een averechts effect voor de Turkse regering: "Er kwamen veel reacties op Twitter en er is juist méér aandacht voor de verhalen over de Koerden." Geerdink woont in Turkije en schrijft over de Koerdische zaak voor onder meer Het Parool en The Independent.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.