nieuws

GroenLinks: "Provincie Overijssel moet aandelen Enexis opkopen"

Provincie moet aandelen Enexis opkopen
Provincie moet aandelen Enexis opkopen © RTV Oost
Gemeenten moeten hun aandelen van netbeheerder Enexis verkopen aan de provincie. Het geld dat dit oplevert, kunnen gemeenten steken in duurzame energie. Dat wil GroenLinks in Overijssel.
Het idee wordt morgen geïntroduceerd in de commissie Milieu en Energie op het provinciehuis in Zwolle. De vraag van GroenLinks is in eerste instantie om het idee te onderzoeken.

Verkoop levert tientallen miljoenen euro's op

De gemeente Kampen heeft bijvoorbeeld al een inschatting laten maken wat de verkoop op zou leveren: zo'n 2 miljoen euro. GroenLinks vermoedt dat verkoop van aandelen Enexis de steden Zwolle, Deventer en Enschede wel 10 miljoen euro per stad kan opleveren. Fractievoorzitter Robert Jansen: "Misschien kan de verkoop van de aandelen wel 100 miljoen in het laatje brengen."
Het geld zou vooral in handen moeten komen van particulieren die het gebruiken voor het opwekken van duurzame energie en om energiebesparende maatregelen uit te voeren. GroenLinks vindt dat de provincie veel meer vaart moet maken met het stimuleren van duurzame energie. Fractievoorzitter Robert Jansen: "Er is nu bijvoorbeeld veel onrust in Twente over de injectie van giftig afvalwater. De schade die fossiele energie met zich meebrengt, toont alleen maar aan dat we zo snel mogelijk moeten omschakelen naar duurzame energie."

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.