Nieuws

Vijfduizend jaar oude vondsten in Dalfsen blijken goud waard: "Een uniek inkijkje in de prehistorie"

Archeologische werkzaamheden in Dalfsen
Archeologische werkzaamheden in Dalfsen © Carolien Prins
Er heerste een sombere stemming in het gemeentehuis toen bekend werd dat een groot woningbouwproject in Dalfsen stopgezet werd door ‘vondsten in de grond’, zegt wethouder Jan Uitslag. Hij wist toen nog niet dat die grond later bestempeld zou worden als het grootste grafveld uit de tijd van de hunebedbouwers. Nu, zeven jaar later, is het wetenschappelijk onderzoek afgerond en blijken de vondsten van onschatbare waarde.
“We waren bezig met een doodgewone opgraving in een woonwijk in het oosten van Dalfsen”, zegt archeoloog Henk van der Velde. “We dachten al wel dat er wel een graf zou liggen uit de tijd van de hunebedbouwers, maar wat er toen gebeurde was onvoorstelbaar.

Grootste grafveld in Noordwest-Europa

"Op de eerste dag van de opgravingen vonden we wel dertig graven", zegt Van der Velde. "Uiteindelijk, na flink wat inspanningen, hebben we in totaal 142 graven. Het was daarmee in een klap het grootste grafveld in heel Noordwest-Europa. Deze unieke vondsten zorgen dat we een heel nieuw verhaal kunnen vertellen uit die bijzondere periode."

Hunebedbouwers

En die bijzondere periode vond zo’n vijfduizend jaar geleden plaats. Hunebedbouwers zetten hun doden bij in hunebedden, zoals die in Drenthe te vinden zijn. Maar een grafveld? Dat is een stuk bijzonderder.
“Een van de dingen die ons echt heeft geïntrigeerd, is dat het grafveld in Dalfsen een familiegrafveld is. Drie tot vier families hebben gedurende tweehonderd jaar besloten om al hun familieleden op die plek te begraven”, zegt de archeoloog.

Vijfduizend jaar oude ketting

En waar in de historie prachtige graven zijn gevonden van de invloedrijkste personen, bleek bij de nederzetting langs de Vecht weinig sprake van ongelijkheid. “Er bleek geen speciaal aardewerk te worden gemaakt voor overleden dierbaren. Iedereen kon een vuurstenen mes of kapotte pot meekrijgen in zijn graf.”
Archeoloog Henk van der Velde met de vijfduizendjaar oude ketting die werd gevonden op het grafveld in Dalfsen
Archeoloog Henk van der Velde met de vijfduizendjaar oude ketting die werd gevonden op het grafveld in Dalfsen © RTV Oost/ Max van Olst
In een van de graven werd een vijfduizend jaar oude ketting gevonden. Van der Velde heeft deze, bij zijn bezoek aan theater De Stoomfabriek in Dalfsen, meegenomen. “Die kan van iedereen zijn geweest. Het is mogelijk dat de ketting van een invloedrijk persoon is geweest, maar had net zo goed van een minder belangrijk persoon geweest kunnen zijn. Dat is wel echt bijzonder.”

Veilig in Groningen

De meeste vondsten, van messen tot potten, zijn opgeslagen op de universiteit in Groningen. Daar worden ze onder ideale omstandigheden bewaard. “Die vondsten die nu op de universiteit in Groningen liggen, waren toch wat kwetsbaar. Die worden nu gerestaureerd. Uiteindelijk gaat het allemaal naar de provincie Overijssel. En ik hoorde dat er al voldoende plannen zijn voor tentoonstellingen. Ik verwacht dat ze binnen enkele jaren in ieder geval hier in Dalfsen wel te zien zijn.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.