Nieuws

Kampen wil komende jaren 3000 huizen bouwen in Reevedelta

Het gebied Reevedelta
Het gebied Reevedelta © RTV Oost
De ambitie is gigantisch; 3000 huizen bouwen in tien jaar tijd. Dat staat in het conceptplan voor het Reevedelta gebied waar het college van Kampen vandaag mee instemde. Hiermee is de realisatie van dit megaproject een stapje dichterbij, maar met een kanttekening: er is een tekort van 23 miljoen euro.
Over het tekort maakt wethouder Jan Peter van der Sluis zich niet zo druk. "Het is een concept en kan nog alle kanten op gaan" zegt hij. "Daar komt bij dat het om een tekort gaat op een begroting van zeker 1 miljard euro. Daar valt die 23 miljoen bijna in het niet. Er is nog genoeg tijd om investeerders te vinden", zegt de wethouder.

Kampen groeit

Het project in het Reevedelta moet het woningtekort terugdringen. Als er straks zo'n 3000 extra huizen staan, is de stad Kampen qua woningaantal plots met 20 procent gegroeid. 600 van deze woningen worden al gebouwd in het nieuwe dorp Reeve, de rest komt vlak bij station Kampen Zuid.
In het conceptplan worden de huizen ingedeeld in drie categorieën: 'betaalbaar' (30 procent), 'middelduur' (40 procent) en 'duur' (30 procent). Van de 'betaalbare' huizen is 20 procent sociale huur. Woningcorporatie deltaWonen is nauw betrokken bij het ontwikkelen van de visie. "We hebben de gemeente nodig omdat we zelf geen grond mogen aankopen" zegt directeur Evert Leideman. "Ons plan is om zeker 600 sociale huurwoningen te bouwen."

Woningzoekenden

Volgens Leideman is er een lange wachttijd voor woningzoekenden. "In onze regio staan er veertigduizend mensen ingeschreven die een woning zoeken en daarvan zijn er vijfduizend zeer actief op zoek naar een woning. We hopen dat we in 2025 de stenen kunnen stapelen."
Het blijft niet bij het bouwen van huizen. Er moeten nieuwe wegen, fietspaden, tunnels en groenzones komen. Ook is er aandacht voor voldoende recreatie. Alles om van het Reeve 'het mooiste gebied van Kampen te maken', zoals de gemeente het in een persbericht omschrijft.

Geen winkels en kerken

In de visie zijn geen nieuwe winkels en kerken verwerkt. Het nieuwe winkelcentrum op het Stationskwartier lijkt te volstaan voor de nieuwe woonwijk. Het staat ondernemers overigens wel vrij om de plannen aan te vullen met hun ideeën. Datzelfde geldt ook voor kerken, maar daarvan is de verwachting dat die niet zo snel met plannen komen.
De plannen die het stadsbestuur van Kampen heeft gepresenteerd, zijn een conceptvisie. Dat houdt in dat het aan alle kanten nog bijgesteld kan worden, in samenspraak met onder meer omwonenden en ondernemers. De definitieve versie moet in het najaar klaar zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.