Nieuws

High five met Mark Rutte: leerlingen van basisschool uit Genemuiden naar Tweede Kamer

Leerlingen van de Eben Haëzerschool in Genemuiden stellen vragen aan de minister
Leerlingen van de Eben Haëzerschool in Genemuiden stellen vragen aan de minister © RTV Oost
Een bijzonder vragenuurtje, vanmiddag in de Tweede Kamer. Daar werden bewindslieden aan de tand gevoeld door leerlingen van vijf basisscholen. Ook leerlingen van de Eben Haëzerschool uit Genemuiden mochten naar de interruptiemicrofoon. Zij mochten vragen stellen aan landbouwminister Henk Staghouwer. Hoogtepunt van de dag? De ontmoeting met premier Rutte.
Leerlingen van de Eben Haëzerschool in Genemuiden stellen vragen aan de minister van Landbouw
Eén van de leerlingen die van Kamervoorzitter Vera Bergkamp het woord kreeg, was Hanne Beth Post. Zij wilde weten wat er gebeurt met het voedsel in Nederland als er minder boeren komen. "Dat is een ingewikkeld vraag die je daar stelt", antwoordde de minister, die vervolgens moeite had om een begrijpelijk antwoord te geven.

Moeilijk verhaal

Hij begon over dat Nederland ook veel voedsel exporteert en eindigde met een verhaal over alle kennis die Nederland heeft over voedsel en kwaliteit en hoe ons land met die kennis andere landen probeert te helpen. Echt een antwoord op de gesteld vraag was dat niet. "Het was voor de kinderen best lastig om de antwoorden te begrijpen", zegt Juffrouw Gerlies Slager. "Maar sommige kinderen zeiden ook dat ze veel te zenuwachtig waren om het antwoord van de minister te onthouden."
Voor de kinderen voelde de trip naar de Tweede Kamer vooral als een leerzaam schoolreisje. "Ik was er zelf ook nog nooit geweest, het was een hele ervaring", zegt Slager, die terugkijkt op een geslaagde dag. De leerlingen kregen een rondleiding, uitleg over de bodes en mochten op de paarse stoelen zitten. Ook voor hen was het een hele belevenis.

High five

Uiteindelijk mochten ze ook nog op de foto met de ministers die antwoord hadden gegeven op vragen van de leerlingen. Onder wie Mark Rutte. "Dat was eigenlijk de enige die ze vooraf kenden", zegt Slager. Toen de kinderen met hem op de foto mochten, werd er links en recht ook nog wel een high five uitgedeeld.
In 2018 vond het eerste Kindervragenuur plaats. Aanleiding was de motie-Raemakers c.s., die de Tweede Kamer opriep om een Tweede Kamer-take-over te organiseren, waarbij Nederlandse jongeren via een Kindervragenuur vragen kunnen stellen aan leden van het kabinet. De eerste twee edities van het Kindervragenuur waren een groot succes. In 2020 en 2021 kon het Kindervragenuur vanwege de geldende coronamaatregelen niet doorgaan. Het Kindervragenuur van mei 2022 vervangt het Kindervragenuur van november 2021. De scholen die toen gewonnen hadden mochten nu alsnog naar Den Haag komen. In november 2022 is er weer een regulier Kindervragenuur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.