Nieuws

Hendrik Jan Bökkers wint Cultuurprijs Overijssel

Hendrik Jan Bökkers wint Cultuurprijs Overijssel
Hendrik Jan Bökkers wint Cultuurprijs Overijssel © Dirk Schreuders
Hendrik Jan Bökkers (1977) krijgt de Cultuurprijs Overijssel 2022. De popmuzikant en ambassadeur van het Nedersaksisch is volgens de jury al ruim twintig jaar een popmuzikant van buitengewone en inspirerende kwaliteit. Artiest Nathalie Schaap wint de prijs Cultuurtalent Overijssel 2022.
Hendrik Jan Bökkers is sinds 2007 de frontman van zijn eigen band, Bökkers. De muzikant zingt in het Nedersaksisch en is daarmee een boegbeeld van de streektaal in Overijssel. Bökkers stond met twee nummers in de TOP2000 van 2021.

'Dna van Overijssel'

"Hij profileert zich bij uitstek als een ware Overijsselse kunstenaar", zegt de jury. "Het dna van Overijssel is in al zijn muziek te horen. Hendrik Jan Bökkers promoot en stimuleert de Nedersaksische taal en cultuur ook buiten zijn muziek. Hij werkt samen met de IJsselacademie, het kenniscentrum voor streektaal en streekcultuur in Overijssel en maakt hiervoor onder andere de podcast ‘De Nedersaksen’."
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Nathalie Schaap
Nathalie Schaap © Dirk Schreuders
Nathalie Schaap (1993) schoolde zich aanvankelijk in de klassieke muziek, waarbij ze meerdere instrumenten bespeelde en de basis legde voor haar zangcarrière. Tijdens haar studie aan het ArtEZ Conservatorium ontdekte ze de contrabas, en ontwikkelde ze zich met haar stem en dit instrument volgens de jury tot een veelzijdig talent.

10.000 euro

Het bestuur van de Stichting Cultuurprijs Overijssel heeft de beide winnaars gekozen na een bespreking en beoordeling van in totaal 101 genomineerden. De winnaar van de prijs Cultuurtalent Overijssel krijgt een bedrag van 10.000 euro, specifiek te besteden aan een project dat haar talent verder kan doen ontwikkelen en een zilveren kunstwerk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.