Betaald voetbal

Het pad naar lijfsbehoud in de Eredivisie: deze route moet Heracles bewandelen

Welke route moet Heracles bewandelen om degradatie te voorkomen?
Welke route moet Heracles bewandelen om degradatie te voorkomen? © Orange Pictures
Donkere wolken pakken zich samen boven Almelo. Na drie opeenvolgende nederlagen eindigde Heracles afgelopen zondag op de zestiende plaats in de Eredivisie en is het veroordeeld tot het spelen van promotie/degradatiewedstrijden. Welke route moeten de Heraclieden afleggen om het vege lijf te redden en de zo gevreesde tuimeling naar de Keuken Kampioen Divisie te voorkomen?
Het contrast kon bijna niet groter. Na het verdienstelijke gelijkspel in de burenclash tegen FC Twente dacht men op Erve Asito nog stiekem aan een ticket voor de play-offs om Europees voetbal. Slechts vijftien dagen later zag de wereld er ineens heel anders uit in voetbalminnend Almelo. Na het verlies tegen Sparta is de nacompetitie een feit.

Wormuth

Het kostte trainer Frank Wormuth een dag later zijn baan. De Duitser zou aanvankelijk aan het einde van het seizoen vertrekken, maar de beleidsbepalers besloten maandag anders. Na beraad met de spelersgroep werd het vertrouwen in Wormuth opgezegd.
Daardoor zit assistent-trainer René Kolmschot, die voor een gewenst schokeffect moet zorgen, vanavond op de bank bij Heracles als de ploeg het in de play-offs opneemt tegen Excelsior.
René Kolmschot moet voor het gewenste schokeffect zorgen
René Kolmschot moet voor het gewenste schokeffect zorgen © Orange Pictures

Excelsior

De Rotterdammers vormen de eerste horde richting handhaving. Excelsior kende een sterk seizoen in de Keuken Kampioen Divisie en streed lange tijd mee voor directe promotie. Na een vrije val in het slot van de competitie eindigde de formatie van trainer Marinus Dijkhuizen uiteindelijk op de zesde plek.

Veel scorend vermogen

Aan scorend vermogen ontbreekt het niet bij de Kralingers. Met 82 doelpunten had Excelsior dit seizoen, samen met Jong Ajax, de grootste productie van de eerste divisie. Aanvalsleider Thijs Dallinga werd topschutter met 32 treffers.
Daarnaast is Mats Wieffer uit Borne, oud-speler van FC Twente, een belangrijke kracht op het middenveld van Excelsior. De defensie is de achilleshiel van de Rotterdammers, want Excelsior moest dit seizoen 57 treffers incasseren.

Return komende zaterdag

In de eerste ronde van de play-offs ontdeed Excelsior zich van Roda JC. Na een 2-2 gelijkspel in Rotterdam werd vier dagen later in Kerkrade gezegevierd: 0-2. Vanavond staat in het Van Donge & De Roo Stadion in Rotterdam het eerste treffen tussen Heracles en Excelsior op het programma (18.45 uur). Aanstaande zaterdagavond (20.00 uur) volgt de return op Erve Asito. Mocht Heracles zich over twee wedstrijden stukbijten op de Rotterdammers, dan daalt de club na zeventien jaar af naar de eerste divisie.

ADO of FC Eindhoven

Als Heracles zegeviert in de tweestrijd tegen Excelsior wacht in de finale een ontmoeting met ADO Den Haag of FC Eindhoven. De heenwedstrijd in deze halve finale van de play-offs werd gisteravond gespeeld. In de Hofstad wonnen de Hagenezen met 2-1, mede dankzij een doelpunt van oud-Eagles-spits Thomas Verheydt. Ook de return tussen Eindhoven en ADO staat zaterdag op de rol.
De Bornse middenvelder Mats Wieffer is een van de sterkhouders bij Excelsior
De Bornse middenvelder Mats Wieffer is een van de sterkhouders bij Excelsior © Orange Pictures

Heracles speelt return thuis

De finale van de play-offs voor het felbegeerde Eredivisieticket begint op dinsdag 24 mei (20.00 uur). Dan wordt het eerste duel gespeeld. De return volgt dan op zondag 29 mei (18.00 uur). Het reglement van de KNVB schrijft voor dat de hoogst geklasseerde deelnemer de tweede wedstrijd thuis speelt. Omdat Heracles de enige ploeg uit de Eredivisie is, spelen zij een mogelijke return in eigen huis.

Uitdoelpunten

Uitdoelpunten in de play-offs tellen met ingang van dit seizoen niet meer dubbel. Daarmee volgt de KNVB het besluit van de UEFA om de uitdoelpuntenregel in de Europese clubtoernooien af te schaffen.
Als twee teams over twee wedstrijden evenveel doelpunten hebben gemaakt, volgt een verlenging en - als de stand dan nog steeds gelijk is - een strafschoppenserie.

Radio Oost

De duels van Heracles Almelo in de nacompetitie zijn uiteraard te volgen bij RTV Oost. De eerste krachtmeting met Excelsior is vanavond te beluisteren in De Oosttribune op Radio Oost. Ook mis je niets via onze online kanalen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.