Nieuws

Uraniumverrijker Urenco in Almelo opent deuren: "Wat doet dat bedrijf?"

Het gebeurt niet vaak dat je mag binnenkijken bij een uraniumverrijker. Want in zulke bedrijven gaat het er allemaal streng aan toe. Maar vandaag was dat even anders, want bij Urenco in Almelo gingen de deuren open voor het publiek.
Vier technische bedrijven, waaronder Urenco en VDL, openen vandaag de deuren. Dat doen ze om het vak techniek meer onder de aandacht te brengen.

Strenge voorwaarden

Bij Urenco kom je normaal gesproken niet zo maar binnen. Op de open dag van vandaag was dat iets gemakkelijker, al moesten bezoekers zich wel aanmelden, een paspoort tonen en moest het mobieltje vooraf ingeleverd worden. "We vallen onder de kernenergiewet, het is toch een geheim proces dat we hier doen", zegt Geert Pluimers van Urenco.
Bezoekers worden in een wagentje rondgereden over het terrein, dat tientallen hectares groot is. "Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die hier langsrijden en denken: wat zou dat Urenco zijn?", erkent Pluimers. "Er is door de jaren heel veel geschreven over Urenco. Dan krijgen mensen een bepaald idee."
Voor kernenergie heb je uranium nodig. Dat is een erts die wordt gewonnen in mijnen in bijvoorbeeld Australië, Kazachstan, de Verenigde Staten en ook in Rusland. Maar met alleen die erts kom je er niet: het moet nog verrijkt worden. Dat gebeurt onder andere bij Urenco in Almelo.

Niet geheimzinnig

Pluimers wil benadrukken dat Urenco dat 'geheimzinnige' helemaal niet wil nastreven. "We tonen ons juist meer naar de mensen toe. We houden daarom elke twee tot drie jaar open dag, om ons bedrijf open te stellen en mensen te laten zien waar we voor staan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.