Betaald voetbal

Schokeffect blijft uit: Heracles moet vrezen voor degradatie na blamage bij Excelsior

Heracles Almelo kent een dramatische start van de nacompetitie en moet alle zeilen bijzetten om in de Eredivisie te blijven. Na een zeer bewogen week gingen de Almeloërs vanavond in de eerste wedstrijd van de halve finale van de play-offs keihard onderuit tegen Excelsior. In het Van Donge & De Roo Stadion werd het maar liefst 3-0 voor de nummer zes van de Keuken Kampioen Divisie.
Het is de uitkomst van enkele zeer turbulente dagen op Erve Asito. Trainer Frank Wormuth werd ontslagen en rechterhand René Kolmschot was degene die het tij moest doen keren. Veel praten, zorgen voor vertrouwen en de stress reduceren, dat waren de primaire doelstellingen van de assistent in de afgelopen roerige 48 uren. Kolmschot wijzigde daartoe het elftal, deels noodgedwongen, op vier plekken. Tegen Excelsior waren er basisplaatsen voor Armenteros, Bakboord, Hoogma en Sonnenberg.

Overhoop gespeeld

Of het te maken had met alle onrust van de voorbije dagen in Almelo kan in twijfel getrokken worden, maar van de gehoopte ommekeer of 'nieuwe energie' was allesbehalve sprake. Wat heet, Heracles werd onder leiding van de nieuwe eindverantwoordelijke compleet overhoop gespeeld door Excelsior en mocht van geluk spreken dat de openingstreffer van Azarkan pas in de 21e minuut viel. Als het na een kwartier voetbal 3-0 had gestaan, had geen enkele Heraclied mogen klagen.

Azarkan

Dallinga, de topschutter van de Keuken Kampioen Divisie, en oud-speler Niemeijer lieten na Heracles een valse start te bezorgen. Pas na het uitvallen van doelpuntenmaker Azarkan - die per brancard het veld moest verlaten na een grove charge van Schoofs - ging de Rotterdamse storm wat liggen. Heracles werd zowaar voor het eerst gevaarlijk. De lat voorkwam dat Laursen geheel tegen de verhoudingen in de stand vlak voor rust gelijk trok.

Pijnlijk

Zo oppermachtig als voor de thee was Excelsior niet meer, maar ook het spel van de ploeg van Kolmschot was allesbehalve flitsend. Een poging van Armenteros werd gekeerd door Van Gassel, waarna het weer eenrichtingsverkeer was richting het doel van Bucker. Het werd pijnlijker en pijnlijker voor Heracles, want het was Dallinga die in de 74e minuut nu wél het net wist te vinden. Nota bene uit een ingooi van Heracles sneed Excelsior door de Almelose defensie. Niemeijer, één van de uitblinkers vanavond, vond zijn maatje en het eindstation: Dallinga.

Wonder

Excelsior rook bloed en was vastberaden het al in eigen huis te beslissen. De Rotterdammers gingen vol op jacht naar een derde treffer. En die kwam er ook. Slordig balverlies van De la Torre werd genadeloos afgestraft door invaller Driouech: 3-0.
Aanstaande zaterdagavond (20.00 uur) is de return op Erve Asito, waar men moet hopen op een wonder. Mocht Heracles het niet weten om te buigen, dan daalt de club na zeventien jaar af naar de eerste divisie.

Excelsior - Heracles Almelo 3-0

1-0 Azarkan (21)
2-0 Dallinga (74)
3-0 Driouech (85)

Arbiter: Van den KerkhofGeel:

Schoofs
Excelsior: Van Gassel; Horemans, Nieuwpoort, El Yaakoubi, Tjoe-A-On (Driouech/73); Azarkan (Baas/32), Wieffer, Eijgenraam (Chacon/46), Goudmijn (Ormonde-Ottewil/73); Dallinga (Agrafiotis/80), Niemeijer (Vlasenko/90)
Heracles Almelo: Bucker; Bakboord (Fadiga/77), Sonnenberg, Hoogma, Quagliata (Roosken/67); Ouahim, Schoofs, De la Torre; Laursen (Lunding/77), Armenteros, Hansson (Sierra/67)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.