Nieuws

Overijsselse huisartsen gaan demonstreren in Den Haag: ''Kunnen werkdruk niet meer aan''

Petitie Help de huisarts verzuipt aan Tweede Kamer aangeboden
Petitie Help de huisarts verzuipt aan Tweede Kamer aangeboden © pixbay
Huisartsenorganisaties houden op 1 juli een manifestatie op het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen de vele extra taken die de artsen op hun bordje krijgen. Ook een aantal huisartsen uit Overijssel is aanwezig om de actie te steunen. ‘’We vinden het vak prachtig, maar dit kan zo niet langer."
Extra administratieve taken, patiënten opvangen die nog niet bij de GGZ terecht kunnen en het zetten van coronavaccinaties. Het takenpakket van huisartsen wordt steeds groter en groter.
"Het doel van het protest van 1 juli is om alle problemen nog een keer nadrukkelijk op de kaart te zetten," zo laat huisarts Marco Blanker uit Zwolle weten. "De politiek moet weten wat er speelt. We willen dat minister Kuipers meer voor ons gaat doen dan dat nu gebeurt. De zorg moet zo gestructureerd worden dat het op lange termijn vol te houden is."

Dringende oproep

‘’Je kunt niemand verplichten, maar we doen zeker een dringende oproep aan onze leden om bij de actie aanwezig te zijn,’’ zegt voorzitter van de huisartsenkring Zwolle/Flevoland, Han Mulder. "Er is gewoon een grens bereikt."
Dat vindt ook de Nijverdalse huisarts Ingeborg van Lingen, die op het Malieveld aanwezig zal zijn. "De huisarts is geen Haarlemmerolie voor wachtlijstproblematiek, voor personeelstekorten en werkdrukverlichting in het ziekenhuis."
De huisarts is geen Haarlemmerolie
Huisarts Ingeborg van Lingen uit Nijverdal

Klaar voor actie

De Enschedese huisarts Marieke Nijhof is voorzitter van HuisartsenZorg Twente. Bij hen zijn ruim driehonderd huisartsen aangesloten die allemaal worden benaderd met het verzoek om mee te doen. Nijhof is in ieder geval klaar voor de demonstratie.
"Een aantal actiegroepen heeft het landelijke verhaal neergezet en we hebben zojuist besloten daar als bestuur van HuisartsenZorg Twente bij aan te sluiten. We hebben al vaker van ons laten horen en misschien worden we wel gehoord, maar er wordt gewoon niets mee gedaan."
Marieke Nijhof, huisarts in Enschede
Marieke Nijhof, huisarts in Enschede © RTV Oost

Meer tijd

Volgens Mulder ligt een deel van het probleem ook bij het aantal patiënten dat huisartsen krijgen; dat wordt steeds hoger. ‘’We vinden het in principe niet erg dat er meer taken onze kant op komen, maar dan moeten we wel meer tijd krijgen om die uit te voeren. We kunnen niet én meer patiënten krijgen, én meer taken.’’
We hebben meer tijd nodig per patiënt
Han Mulder, voorzitter huisartsenkring Zwolle/Flevoland
Mulder heeft het dan voornamelijk over de praktijkhoudende huisartsen. Dat zijn de artsen die contracten met zorgverzekeraars sluiten, en een centraal punt vormen voor hun patiënten. ‘’Als zij wegvallen, wie neemt dan de verantwoordelijkheid voor patiënten? Het beroep van praktijkhoudende huisarts moet aantrekkelijker worden gemaakt.’’
Huisarts Marco Blanker, één van de initiatiefnemers van de website Prullebakvaccin.nl
Huisarts Marco Blanker, één van de initiatiefnemers van de website Prullebakvaccin.nl © RTV Oost

Patiënt is slachtoffer

‘’We houden van dit vak", zo benadrukt Blanker. "We staan dicht bij de patiënt, en willen ze graag helpen om de problemen die ze hebben op te lossen. Wij klagen, maar feitelijk hebben de patiënten hier nog meer last van. Zij worden continu van het kastje naar de muur gestuurd."
Of Blanker zelf ook bij de demonstratie aanwezig is, is nog de vraag. "We kunnen de praktijk niet zomaar dichtgooien, de zorg moet wel doorgaan." HuisartsenZorg Twente is het daarmee eens. "Uiteraard zorgen we ervoor dat op die actiedag 1 juli de patiëntenzorg in Twente gewaarborgd blijft", zo laat Nijhof weten.

Spandoeken

De komende weken worden de voorbereidingen in Twente verder doorgezet door onder meer vervoer te regelen. "We moeten maar eens zien hoeveel bussen we nodig hebben om onze mensen die kant op te krijgen. En er zullen ongetwijfeld enkele fraaie spandoeken gemaakt worden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.