Nieuws

Stenenkenner Rolf uit Enschede waarschuwt voor kankerverwekkende 'edelstenen'

Stenenkenner Rolf Egberink met een 'giftge' steen
Stenenkenner Rolf Egberink met een 'giftge' steen © RTV Oost
Edelstenen, mineralen en gesteenten worden steeds meer verkocht onder allerlei commerciële- en fantasienamen. Vooral voor spirituele en esoterische doeleinden. Stenenkenner en verzamelaar Rolf Egberink uit Enschede waarschuwt in zijn boek voor deze praktijken. Sommige van deze stenen kunnen gevaarlijke kankerverwekkende stoffen bevatten", zegt hij.
Rolf Egberink heeft van kinds af aan al een fascinatie voor stenen. Inmiddels heeft de stenenkenner een verzameling van ongeveer 3000 stenen thuis in vitrines staan. Een aantal jaar geleden is hij uit interesse begonnen met het verzamelen van nepstenen.
Het valt hem op dat deze nepstenen, met vaak mooie fantasienamen, bijzondere vormen en kleuren hebben. "Er is blijkbaar een groeiende markt voor dit soort stenen. Helaas kan een leek niet goed zien of het een nepsteen is of niet", zegt Egberink.

Belazeriet

Een paar jaar terug introduceerde Rolf dan ook de term 'belazeriet', een cynische naam voor stenen, kristallen, mineralen en edelstenen die volledig door de mens zijn gemaakt of bewerkt en/of een fantasienaam hebben. "Meestal wordt ook verkeerde of onjuiste informatie bij het product geleverd", zegt Rolf.
Dit was voor hem als stenenliefhebber de aanleiding om verder op onderzoek uit te gaan. Het blijkt dat er in verscheidende (nep)stenen giftige, of zelfs kankerverwekkende stoffen zitten.
Een collectie van nep edelstenen
Een collectie van nep edelstenen © RTV Oost

Gif en asbest

Rolf laat een gevaarlijke steen zien: "Een voorbeeld is deze steen die ook als knuffelsteen wordt verkocht. Uit dit materiaal werd vroeger asbest gewonnen. Een natuurlijk product. Maar als de deeltjes loskomen -en dat kan gebeuren als je over de steen gaat wrijven- dan komen de asbestdeeltjes los. Asbest is een kankerverwekkende stof en levert gevaar op voor de mens. Maar ook kinderen hebben soms zo'n steen in de broekzak", zegt Egberink.
'Gevaarlijke edelstenen' die vrij verkrijgbaar zijn
'Gevaarlijke edelstenen' die vrij verkrijgbaar zijn © RTV Oost
Ter illustratie laat Egberink nog twee voorbeelden zien. Keurig verpakt in een plastic zakje. "Kijk, deze steen wordt liefkozend Bumble Bee Jaspis genoemd naar het geel-zwarte patroon van een bij. Het bevat arseensulfide. En arseen is een grondstof voor rattengif. Vroeger werden er mensen mee vermoord". De andere steen is rood met zwart en grijs. "Deze steen is helemaal door de mens gemaakt, in een laboratorium. Hierin zit de kankerverwekkende stof Chroom-6", zegt Egberink.
Stenenkenner Rolf waarschuwt voor gevaarlijke handel in edelstenen

Waarschuwing

Egberink heeft ook contact met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gehad. "Zij zeggen dat controleren haast onmogelijk is. De stenen worden onder andere (fantasie)namen dan de scheikundige naam verkocht. Dan kan de NVWA niet zien waar het om gaat. Er ontbreekt gewoon een controlerende instantie", zegt Egberink.
Met het boek wil Egberink ook waarschuwen voor misleiding. 'Er is in museumwinkels en op internet heel veel nep te koop. Maar zolang mensen het mooi vinden wordt het verkocht".
"Ik heb er ook geen problemen mee dat het verkocht wordt en dat mensen dit mooi vinden. Maar vertel wel het eerlijke verhaal erbij. Het is zonde als je iets gekocht hebt en je komt er achter dat je belazerd bent", besluit Rolf.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.