Nieuws

Kaas Oet Twente: boeren stappen uit coöperatie en komen met nieuwe streekkaas

De zes boeren die vanmiddag het nieuwe streekproduct Kaas Oet Twente hebben gepresenteerd.
De zes boeren die vanmiddag het nieuwe streekproduct Kaas Oet Twente hebben gepresenteerd. © Kaas Oet Twente
Het is ze al jaren een doorn in het oog: zes Twentse veehouders zijn het beu dat ze geen enkele grip op de melkprijzen hebben en zijn daarom uit de zuivelcoöperatie gestapt. Het zestal uit de regio Denekamp bundelt de krachten en komt nu met een nieuw streekproduct: Kaas Oet Twente.
Het zijn turbulente tijden in de zuivelsector. Het tijdperk dat we een melkoverschot hadden - in de volksmond de melkplas - ligt alweer een tijdje achter ons, maar veehouder Erik Kuiper bestrijdt als een van de deelnemende leden van het samenwerkingsverband dat er sprake is van een tekort. "In Nederland is er nog wel voldoende melk. Maar het klopt inderdaad dat er wereldwijd een tekort is."

Geen zeggenschap

De melkprijzen zitten weliswaar weer in de lift, maar daar tegenover staat dat de voer- en energieprijzen fors zijn gestegen. Tegelijk zijn de boeren er gefrustreerd over dat ze vanaf de zijlijn moeten toekijken hoe er over hun hoofden beslissingen worden genomen.
Erik Kuiper: "Dan komt er een of twee keer per week zo'n wagen van de coöperatie onze tanks leeghalen en vervolgens hebben we er geen enkele zeggenschap meer over."

'Kaas gegeten van boeren'

Uit onvrede over die situatie staken zes boeren uit de regio Denekamp begin dit jaar de hoofden bij elkaar. "Onze streek is machtig mooi. Dat bracht ons op het idee van een echt streekproduct: Kaas Oet Twente. Afkomstig van zes families met allen een eigen boerderij. Al generaties lang grazen onze koeien in de Twentse weilanden. Van boeren hebben we dus heel wat kaas gegeten. Met de melk van onze eigen koeien maken we nu kazen."
De boeren kenden elkaar al wel, maar de klik tussen het zestal ontstond tijdens een boerenstaking in oktober 2019. "We trokken toen een hele dag met elkaar op. Dan heb je het over allerlei problemen die er spelen en kansen die er liggen."

Streekkaas

Waarop gaandeweg het idee ontstond voor de Kaas Oet Twente. De melk van de zes boeren gaat naar DOC Kaas in Hoogeveen, waar vervolgens de kaas wordt gemaakt. "De grootste kaasmakerij van ons land."
De nieuwe streekkaas is vanmiddag gepresenteerd op de boerderij van Frans Zanderink uit De Lutte, die als Boer Frans als deelnemer aan Boer Zoekt Vrouw ooit landelijke bekendheid vergaarde. Het was plattelandsfenomeen Jan Riesewijk uit Losser, die vanmiddag de eerste Twentse kazen ten doop hield.

Open dag

Voor Erik Kuiper is het niet nieuw dat hij zijn melk gebruikt voor een eigen product. Hij en echtgenote Hermien bestieren namelijk al jaren ijsboerderij De IJskuip in Noord Deurningen, de ouderlijke boerderij van wielericoon Hennie Kuiper. De ijsjes waren inmiddels goed voor awards, zelfs tot op Europees niveau. "We gebruiken jaarlijks 20.000 liter melk voor ons ijs. En ja, de kaas zal hier straks op de boerderij te koop zijn."
Ook de overige boeren gaan de kaas verkopen. "Verder komt onze Kaas Oet Twente onder meer in kaas-speciaalzaken te liggen en gaat de regionale horeca ze afnemen voor lunches en andere gerechten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.