Nieuws

Een op drie Oekraïense vluchtelingen in IJsselland opgevangen door particulieren: "Uniek"

Oekraïense vluchtelingen krijgen een les Nederlands in Enschede
Oekraïense vluchtelingen krijgen een les Nederlands in Enschede © RTV Oost / Teun van der Velden
Van de 2700 Oekraïense vluchtelingen die in de regio IJsselland worden opgevangen, hebben er 945 opvang bij particulieren. Dat is ruim één op drie. Volgens de Veiligheidsregio IJsselland is het aantal particulier opgevangen vluchtelingen nergens zo hoog. "Daar zijn wij uniek in", zegt een woordvoerder.
In totaal worden in Overijssel zo'n 4500 Oekraïense vluchtelingen opgevangen, blijkt uit cijfers van de Veiligheidsregio's Twente en IJsselland. In IJsselland zijn dat er dus zo'n 2750, waarvan ruim 1600 in door de overheid geregelde opvangplekken en dus 945 bij particulieren. Daarnaast worden er ook nog zo'n tweehonderd Oekraïners opgevangen door bijvoorbeeld kerken, in zogenoemde publiek-private samenwerkingen.
In Twente worden in gemeentelijke locaties ook zo'n 1600 mensen opgevangen. Hoeveel daar particulier opgevangen worden, kan de Veiligheidsregio niet zeggen, wel hebben zich in de veertien Twentse gemeenten 1765 Oekraïners ingeschreven. Dat zijn er dus meer dan er in de gemeentelijke locaties verblijven.
Elke dag komen er vluchtelingen bij, en sommige gaan ook alweer terug
Peter Snijders
Het gaat met deze aantallen om dagkoersen: de cijfers verschillen per dag. "Elke dag komen er vluchtelingen bij, en sommige gaan ook alweer terug", zei de Zwolse burgemeester Peter Snijders daar gisteren over tijdens een persmoment over de opvang van vluchtelingen en asielzoekers.
In IJsselland is de verwachting dat het aantal vluchtelingen in publieke, gemeentelijke opvanglocaties deze zomer nog met de helft toeneemt, tot naar verwachting 2400 in september. In juni zijn het waarschijnlijk al vijfhonderd meer dan nu. Een deel daarvan kan terecht in de nieuwe opvang in Zwolle, die biedt plek aan 225 vluchtelingen. In totaal vangt de provinciehoofdstad er dan zo'n 850 op - waarvan 190 bij particulieren.

Kampen

In IJsselland is de gemeente Kampen tot nu toe de enige zonder publieke opvanglocatie. Daar komt in augustus of september verandering in, toch verblijven er in Kampen nu al een paar honderd Oekraïners. Want naast de 168 vluchtelingen die worden opgevangen in samenwerkingen met kerken, in voormalig kerkgebouwen, de pastorie en speciale units, verblijven er in Kampen ook 130 vluchtelingen bij particulieren.
We laten elkaar vrij maar doen ook dingen samen, zo hebben we samen naar het Songfestival gekeken
Marlene Kroet, vangt Oekraïense vluchtelingen op
Merlene Kroet uit Bathmen is een van de particulieren die vluchtelingen in huis nam. Het zijn er zelfs drie: een oma, moeder en dochter. "Wij hebben de luxe dat we een gastenverblijf hebben", zegt Kroet. "Maar het gaat hartstikke goed. We hebben veel contact met ze - ook al spreken er twee geen Engels - en we helpen elkaar over en weer. We laten elkaar vrij maar doen soms ook dingen samen: zo hebben we samen naar het Songfestival gekeken."
Kroet haalde in maart 81 Oekraïense vluchtelingen met een touringcar op in Polen. Zij werden opgevangen bij particulieren. In en rond Bathmen verblijven nu ruim veertig Oekraïners bij mensen thuis. "In het dorp worden allerlei dingen georganiseerd", zegt Kroet. "Zo is er een taalcafé waar taalles wordt gegeven, opent er vandaag een winkeltje voor de Oekraïners en wordt zwemles gegeven aan kinderen in zwembad de Looërmark."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.