Nieuws

Politie maakt einde aan internationale drugsbende na tips regionale transportbedrijven

Justitie denkt dat de bende voor langere tijd grote hoeveelheden drugs exporteerde
Justitie denkt dat de bende voor langere tijd grote hoeveelheden drugs exporteerde © Getty Images
De politie heeft met hulp van internationale transportbedrijven uit de regio een drugsbende opgerold. Transportbedrijven uit Zwolle en Oldenzaal tipten de politie na het zien van verdachte gedragingen. Het leidde tot een onderzoek van de recherche waarbij duizenden kilo's drugs in beslag werden genomen.
De transporteurs waren nog maar kort voor de ontdekking geschoold door de politie. Daarom sprong het gedrag van de bende in het oog. Een grote groep verdachten bleek drugs te smokkelen in hockers (voetenbankjes) van Leenbakker.
De bende bestaat volgens justitie uit 21 verdachten, van wie vijftien mensen een sturende rol hadden. Die vijftien verdachten zitten vast. Volgens het politieonderzoek maakte de bende zich schuldig aan het exporteren van enorme hoeveelheden soft- en harddrugs naar onder meer Ierland, Zweden en Denemarken. Zes verdachten speelden volgens justitie een kleine rol, zo zou er onder meer gebruik van katvangers worden gemaakt. Zij namen bedrijfjes op naam, waarmee grote bedragen werden witgewassen.
Betrokkenen rondom het onderzoek benadrukken tegenover RTV Oost dat de transportbedrijven in Zwolle en Oldenzaal niet betrokken zijn bij de uitvoer van drugs. Juist dankzij tips vanuit de bedrijven konden politie en justitie een grote slag slaan in het internationale drugsonderzoek. In Zwolle en Oldenzaal ging het om drugszendingen van honderden kilo's. Verderop in het onderzoek werden meermaals dergelijke partijen opgespoord.

Vierendertig voetbankjes van Leenbakker

De bende ging gehaaid te werk, vertellen betrokkenen rond politieonderzoek Pimpelmees. De bendeleden bestelden hockers en kussens bij Leenbakker. De hockers werden vervolgens met drugs gevuld. Die lading werd weer afgedekt met kussens. Een verdachte bestelde zelfs 34 van de betreffende voetenbankjes bij de meubelzaak.
Gevuld met drugs gingen de hockers vervolgens op transport, onder meer vanuit Zwolle en Oldenzaal. Vooral naar Denemarken, Zweden en Ierland, zegt justitie. Een verdachte, een 38-jarige man uit Naarden, is volgens het onderzoek naar Zweden gereisd om daar het drugstransport op te wachten. In de jas van de verdachte werden onder meer bonnetjes van luxe restaurants in Stockholm gevonden. Volgens justitie had deze man een belangrijke en aansturende rol in de criminele organisatie.

Grote hoeveelheden hard- en softdrugs

Welke rol de man precies had, moet eind volgende maand duidelijk worden tijdens een regiezitting van de rechtbank in Zwolle. Daarvoor worden alle verdachten opgeroepen. Wel is al duidelijk dat het volgens justitie om een grote bende gaat die al langere tijd grote hoeveelheden hard- en softdrugs exporteerde.
Het onderzoeksdossier van de politie telt liefst 5.000 pagina’s en is begin deze week afgerond. Advocaten van de verdachten hebben nu nog zo’n vier weken de tijd om het dossier te lezen en aanvullende onderzoekswensen door te geven. Vervolgens heeft justitie twee weken de tijd om op die wensen te reageren, zodat over zes weken het strafproces in de rechtbank vervolgd kan worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.