nieuws

Natuurmonumenten signaleert enorme aantallen kramsvogels in De Wieden

Kramsvogel
Kramsvogel © Vogelpagina.nl
Medewerkers van Natuurmonumenten signaleren deze week enorme aantallen kramsvogels in natuurgebied De Wieden. Volgens boswachter Ronald Messemaker gaat het om een groep van 2500 vogels die is neergestreken in het Leeuwterveld.
Dergelijke aantallen van deze zeldzame vogelsoort zijn nog nooit waargenomen in Nederland. "Net als een aantal andere vogelsoorten proberen ze de kou vanuit het noorden voor te blijven. De Wieden kiezen ze momenteel uit vanwege de vele insecten in de zompige graslanden", aldus Messemaker.

Hij noemt de aanwezigheid van de kramsvogels later dan anders. Normaal worden kramsvogels in oktober en november gemeld, maar dit jaar bleef het lang uit met deze prachtige lijster. Totdat de afgelopen weken ineens een invasie kramsvogels Nederland aandeed. "Gelukkig pikken we hier in De Wieden een staartje van mee”, vertelt Messemaker.

Graslanden zitten vol vogels
Ook andere vogels zijn momenteel in grote getalen zichtbaar in De Wieden en directe omgeving. Messemaker noemt bijvoorbeeld de spreeuw en kievit die de vorstgrens volgen. Sommige graslanden zitten vol vogels en dat trekt vervolgens liefhebbers. "Vogelaars rijden zelfs vanuit Duitsland naar Nederland om die grote aantallen te zien. Vooral ganzen zijn favoriet", vertelt Messemaker, die het zelf ook spannend vindt om de grote groep kramsvogels te analyseren. "Voor hetzelfde geld zit er een bijzondere lijster tussen die met deze vogels is meegevlogen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.