nieuws

Raad van State verbiedt bouwplan voor 21 woningen in Welsum

IJsseldijk in Welsum
IJsseldijk in Welsum © RTV Oost
De Raad van State heeft vandaag het bestemmingsplan Welsum, Noordwestelijke Ontwikkeling vernietigd. Dit betekent dat de gemeente Olst-Wijhe geen vergunning mag geven voor de bouw van 21 woningen in Welsum bij het Middelstuk.
De Raad van State heeft geoordeeld dat het bestemmingsplan in strijd is met de Omgevingsverordening van de provincie Overijssel. De gemeente Olst-Wijhe heeft onvoldoende gemotiveerd hoe het verlies van de ecologische en landschappelijke waarde van het gebied wordt gecompenseerd. De gemeente had meer rekening moeten houden met maatregelen voor het voorkomen van overstromingsrisico’s. Ook heeft de gemeente onvoldoende aangetoond dat er behoefte bestaat aan de woningen. Er is ook niet vastgelegd hoe parkeervoorzieningen worden gerealiseerd.

"Rapport onvoldoende onderbouwd"

Olst-Wijhe heeft onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van het plan op het Natura 2000-gebied 'Uiterwaarden IJssel' dat op korte afstand ligt. De Raad van State is van mening dat het rapport dat de gemeente hiervoor heeft opgesteld onvoldoende is onderbouwd met berekeningen en dat het bestemmingsplan in strijd is met de Natuurbeschermingswet 1998.
Vanavond komen de mensen bij elkaar die een huis in dit plan wilden kopen. Morgenavond krijgen inwoners van Welsum en andere belangstellenden de mogelijkheid om vragen over de gevolgen van de uitspraak te stellen tijdens een inloopbijeenkomst in dorpshuis De Bongerd in Welsum. Een deel van de dorpelingen zegt dat het verbod een slag in het gezicht is en dat het het doodbloeden van de leefbaarheid in het dorp betekent.

Gemeente beraadt zich op de gevolgen

Wethouder Herman Engberink: "Wij vinden het bijzonder jammer voor de aspirant-kopers en de inwoners van Welsum. Maar zeker ook voor de initiatiefnemer Wim Bijsterbosch, die zich hard heeft gemaakt voor dit plan." De gemeente Olst-Wijhe gaat zich beraden op de gevolgen van de uitspraak.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.