Nieuws

Oekraïens toptalent verrast vriend en vijand onder de lat bij VV Heino: "Dit is uniek"

Keeperstrainer Fabian Meijerman van VV Heino moest wel even een keer met zijn ogen knipperen toen hij de 16-jarige Ivan voor het eerst aan het werk zag. Tijdens de proeftraining had Meijerman al na de eerste redding van de keeper had hij door dat hij niet met een doorsnee amateur te maken had. Hij heeft een Oekraïens toptalent onder zijn hoede gekregen. "Dit is uniek, dit maak je niet vaak mee."
Het was de technische commissie van VV Heino die telefoon kreeg van een familie uit Heino. Ze vangen Oekraïense vluchtelingen op en bieden een gezin met daarin een 16-jarige jongen onderdak. "Of hij een keertje mee mocht trainen, hij wilde graag weer keepen", vertelt Meijerman.
"Toen hebben we hem op een donderdagavond laten komen en heeft hij meegetraind. We hebben meteen gezegd: als je wil, mag je blijven. Dan kun je gelijk meedoen met de grotere jongens."

Zes keer per week

Keeper Ivan zelf is bescheiden over zijn kwaliteiten onder de lat, maar als we even doorvragen blijkt hij in Oekraïne de opleiding van een profclub te doorlopen: Lokomotiv Kyiv. "In Kiev trainde ik zes keer per week. Daar zie je resultaat van."
"Als je hem vergelijkt met jongens van zijn leeftijd, dan steekt hij daar met kop en schouders bovenuit", analyseert Meijerman. "Zijn lengte, zijn mentaliteit. Trainen, trainen, trainen. Dat zit er echt honderd procent in. Hij is veel stappen verder dan de jeugd van zijn eigen leeftijd."
Keeperstrainer Fabian Meijerman met keeper Ivan Kaniuchko
Keeperstrainer Fabian Meijerman met keeper Ivan Kaniuchko © RTV Oost / Ties van der Heide

Volledig uit voetbal

In Kiev bestaat de week van Ivan normaal gesproken bijna volledig uit voetbal. "Ik voetbal doordeweeks en in het weekend. Eigenlijk bestaat mijn hele leven uit voetbal."
Ook heeft Ivan inmiddels zijn eerste wedstrijden voor de club uit Heino gekeept, niet zonder verdienste. "Ze hebben hem aangemeld bij de KNVB en hij heeft gekeept bij JO19-2. Daar is een keeperstekort en daar heeft hij het prima gedaan. Het aantal tegengoals is daar wel verminderd", lacht trainer Meijerman. "Dat is een teken dat hij het goed doet."

'Echt prima'

Het zal de keeperstrainer van Heino niet verbazen als zich binnenkort een club voor het Oekraïense talent meldt: "Als deze jongen in de picture komt, is hij gewoon weg. Voor zijn leeftijd is hij gewoon echt prima, dat gaan andere clubs ook zien."
Of Ajax Ivan al gebeld heeft? "Haha, daar wacht ik nog op", lacht de 16-jarige.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.