Nieuws

Meer bloemetjes en bijtjes door Groen Lint in Olst

Groen Lint in Olst moet meer vlinders en insecten opleveren
Groen Lint in Olst moet meer vlinders en insecten opleveren © RTV Oost\Chantal Everaardt
Groene gebieden moeten meer met elkaar verbonden worden, vindt Fransjan de Waard. Hij is een van de mensen achter het project Groen Lint. Dit is een 'lint' van groen dat wordt aangelegd om de uiterwaarden van de IJssel te verbinden met het groen van de landgoederen in Olst. Een route voor bijen en vlinders, gewoon door gemeentegrond anders in te richten.
Samen met veel vrijwilligers zijn bomen, heggen en struiken geplant en inheemse bloeiers ingezaaid. Binnenkort wordt het tweede deel van het 'Groen Lint' aangeplant.

Tellen

In het lint worden insecten en vlinders geteld. De nulmeting is geweest en de komende jaren blijven vrijwilligers tellen. Die data wordt verzameld en beschikbaar gemaakt, zodat misschien meer gemeenten een eco-lint gaan aanleggen. Fransjan de Waard is blij met het lint in zijn gemeente.
"Het is een veilige verbindingszone voor vlinders, insecten maar ook kleine dieren kunnen er schuilen. Door gebruik te maken van deze gemeentegrond en de kennis en inzet van inwoners, hebben we al een mooi stuk aangelegd. Het is een prachtig project waar iedereen blij van wordt en ik verwacht de biodiversiteit ook. Maar dat gaat onze burgerwetenschap door de tellingen uitwijzen. Er is een 'maar': er mag wel wat regen vallen, want de bloemen komen nog niet zo goed op."
Emilio Metting en Fransjan de Waard
Emilio Metting en Fransjan de Waard © RTV Oost\Chantal Everaardt
"Kijk, daar een Kleine Vos, daar is een Bruine Daguil en daar nog een Bruine Daguil." Emilio Metting telt vlinders en is vrijwilliger van het project Groen Lint. Daarnaast is hij vlinderfotograaf en heel veel van de foto's die zijn genomen in het eco-lint hangen in een tentoonstelling in het Holstohus van Olst, een soort buurthuis.
Emilio weet zeker dat door het lint meer en andere soorten insecten terugkomen, de komende jaren telt hij nog vol enthousiasme mee.
Groen Lint in Olst voor meer biodiversiteit

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.